Ουκρανία: Για το χειρότερο σενάριο ολικού μπλακ άουτ προετοιμάζεται το Κίεβο

Κυλιόμενες διακοπές σε όλη τη χώρα – Ενεργειακές πηγές επλήγησαν από ρωσικές επιθέσεις

Η Ukrenergo, η διαχειρίστρια εταιρία του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία,  προειδοποίησε σήμερα τους καταναλωτές να αναμένουν περισσότερα μπλακ άουτ στο Κίεβο και άλλες περιοχές, καθώς προσπαθεί να περιορίσει τις πιέσεις σε ενεργειακές υποδομές που επλήγησαν από ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones. Ο Ζελένσκι δήλωσε στο μήνυμα που απηύθυνε στους Ουκρανούς κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι πάνω από 4,5 εκατ. καταναλωτές είναι χωρίς ρεύμα.

Ο δήμαρχος του Κιέβου των 3 εκατομμυρίων κατοίκων, Βιτάλι Κλίτσκο, έχει πει στους κατοίκους της πόλης για είναι έτοιμοι ακόμα και για το χειρότερο σενάριο, με βάση το οποίο η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση στην πρωτεύουσα θα διακοπούν εντελώς. Μάλιστα, σύμφωνα με του NYT, οι αρχές ετοιμάζουν σχέδιο εκκένωσης του Κιέβου, σε αυτή την περίπτωση.

«Το ενεργειακό δίκτυο της χώρας δεν μπορεί να επιστρέψει σε πλήρη λειτουργία»

Οι κυλιόμενες διακοπές ηλεκτροδότησης γίνονται ολοένα και πιο συνηθισμένες στην πρωτεύουσα των 3 εκατ. κατοίκων, ύστερα από κύμα ρωσικών επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές που έχουν καταστρέψει το 40% των ενεργειακών υποδομών από τις 10 Οκτωβρίου.

Αρκετές από αυτές τις επιθέσεις έχουν γίνει κατά τις πρωινές ώρες αιχμής, αλλά δεν υπήρχε άμεση ένδειξη για νέα χτυπήματα σήμερα το πρωί, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε αργά χθες ότι η Ρωσία ίσως ετοιμάζει νέες επιθέσεις.

«Το ενεργειακό δίκτυο της χώρας δεν μπορεί να επιστρέψει σε πλήρη λειτουργία ύστερα από τις ρωσικές τρομοκρατικές επιθέσεις. Σε κάποιες περιοχές, αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε μπλακάουτ για να αποτρέψουμε την υπερφόρτωση των υποδομών υψηλής τάσης», ανέφερε η εταιρία διαχείρισης του δικτύου Ukrenergo.

Οι προγραμματισμένες διακοπές από τις 06.00 πμ τοπική ώρα έως το τέλος της ημέρας θα επηρεάσουν το Κίεβο και τις περιοχές του Τσερνίχιβ, Τσερκάσι, Ζίτομιρ, Σούμι, Χαρκόβου και Πολτάβα, ανέφερε η εταιρία σε ανακοίνωση.

Πηγή: skai.gr