Ουκρανία: «Όχι» στο τελεσίγραφο για παράδοση της Μαριούπολης

Το Κίεβο αρνήθηκε να δεχθεί να καταθέσει τα όπλα – Τέσσερις νεκροί από βομβαρδισμούς σε κατοικημένη περιοχή της Ουκρανικής πρωτεύουσας

Από μία κλωστή κρέμεται η ήδη απελπιστική κατάσταση στη Μαριούπολη, μετά το τελεσίγραφο της Ρωσίας στην Ουκρανία για παράδοση και την απόρριψη αυτού από το Κίεβο.

Το Κίεβο αρνήθηκε να δεχθεί να καταθέσει τα όπλα και την άνευ όρων παράδοση της πόλης στη Ρωσία. Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της Μαριούπολης έχει ισοπεδωθεί, ενώ εδώ και εβδομάδες βρίσκεται σε κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης, με το ρωσικό στρατό να την πολιορκεί, να τη βομβαρδίζει χτυπώντας και αμάχους και να σαμποτάρει σχεδόν κάθε προσπάθεια ασφαλούς εκκένωσης.

Η αντιπρόεδρος της Ουκρανίας, Ιρίνα Βερεστσούκ, όπως μετέδωσε το Ria Novosti, απέρριψε το τελεσίγραφο της Ρωσίας με το οποίο ζητούσε από το Κίεβο να δώσει απάντηση για παράδοση της Μαριούπολης μέχρι τις 5:00 σήμερα το πρωί.

Στο τελεσίγραφό του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, επισήμαινε ότι για τη διάσωση αμάχων θα ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι από τη Μαριούπολη, τόσο προς την ανατολική (προς τη Ρωσία δηλαδή όπου σύμφωνα με καταγγελίες μεταφέρθηκαν και άλλοι κάτοικοι παρά τη θέλησή τους!) όσο και προς τη δυτική κατεύθυνση, από τις 10:00 το πρωί της 21ης Μαρτίου, με τη Μόσχα να καλεί το Κίεβο «να επιδείξει σύνεση» και «να ακυρώσει τις οδηγίες που υποχρέωναν τους μαχητές στη Μαριούπολη να θυσιαστούν», όπως χαρακτηριστικά υποστήριζε.

Ουκρανία: «Καμία παράδοση, καμία κατάθεση των όπλων»

Η απάντηση της Ουκρανίας, μέσω της αντιπροέδρου Βερεστσούκ ήταν ξεκάθαρη: «Δεν μπορεί να γίνει λόγος για παράδοση και κατάθεση όπλων. Έχουμε ήδη ενημερώσει τη ρωσική πλευρά γι’ αυτό», επισήμανε σε συνέντευξή της στην «Ukrayinska Pravda».

«Αντί να χάνετε χρόνο σε επιστολές 8 σελίδων, απλώς ανοίξτε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο», υπογράμμισε η κ. Βερεστσούκ. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων σημείωσε μάλιστα ότι το Κίεβο ειδοποίησε τόσο τον ΟΗΕ, όσο και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για την απόφασή του. Η επιστολή του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι θα δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους μόνο εάν η Μαριούπολη παραδοθεί.

Τι ανέφερε το τελεσίγραφο της Ρωσίας

Η Ρωσία στο τελεσίγραφο παράδοσης της Μαριούπολης πρότεινε από τις 10:00 έως τις 12:00 να οργανωθεί μια έξοδος από την πόλη Ουκρανών στρατιωτικών και ξένων μισθοφόρων χωρίς όπλα, αναφέροντας ότι -σε αυτήν την περίπτωση, είναι εγγυημένο ότι θα σώσουν τη ζωή τους. Μετά από αυτό, όπως έλεγε, ανθρωπιστικές συνοδείες θα πρέπει να περάσουν στη Μαριούπολη και οι άμαχοι να απομακρυνθούν. Εκπρόσωποι του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ και του Ερυθρού Σταυρού θα μπορούσαν να συνοδεύσουν αυτή την ανθρωπιστική επιχείρηση «επί τόπου».

Συναγερμός στο Σούμι -Διαρροή σε εργοστάσιο χημικών

Την ίδια ώρα, συναγερμός σήμανε πριν από λίγη ώρα στην πόλη Σούμι, στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας, όπου υπάρχουν αναφορές για διαρροή αμμωνίας σε εργοστάσιο χημικών. Όπως δήλωσε, μέσω Telegram, ο δήμαρχος του Σούμι, Ντμίτρο Ζιβίτσκι, στις 4:30 π.μ. αναφέρθηκε διαρροή αμμωνίας στο εργοστάσιο χημικών της «Σουμίχιμπρομ» επηρεάζει την περιοχή σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων.

Ο δήμαρχος του Σούμι προειδοποίησε ότι η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο είναι επικίνδυνη, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν καταφύγια και υπόγεια για προστασία και περιγράφοντας την αμμωνία ως «άχρωμο αέριο με έντονη αποπνικτική οσμή». Μάλιστα, ο Ζιβίτσκι ανάρτησε και επείγουσες οδηγίες προς τους κατοίκους της περιοχής, προκειμένου να προφυλαχθούν από τη διαρροή και τη μολυσμένη ατμόσφαιρα.

Σφυροκοπείται το Κίεβο -Τέσσερις νεκροί από βομβαρδισμούς σε κατοικημένη περιοχή

Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, πέρασε ακόμη μία εφιαλτική νύχτα, καθώς οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται αδιάκοπα. Οι Ρώσοι βομβάρδισαν τη συνοικία Ποντίλ του Κιέβου όπως μετέδωσαν τόσο ο Guardian, όσο και το CNN, που επικαλέστηκαν τις δηλώσεις του δημάρχου της πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο. Μάλιστα, από τα πλήγματα τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, όπως ανέφερε το Reuters, σύμφωνα με πληροφορίες από την Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Ποντίλ (της ευρύτερης ιστορικής περιοχής του Ποντίλσκι στο Κίεβο) έπληξαν κατοικημένη περιοχή, όπου χτυπήθηκαν συγκροτήματα κατοικιών, αλλά και ένα εμπορικό κέντρο. «Πολλές εκρήξεις στην πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε αυτή τη στιγμή, πολλά σπίτια και ένα από τα εμπορικά κέντρα χτυπήθηκαν. Διασώστες, γιατροί και αστυνομικοί βρίσκονται ήδη στο σημείο», δήλωσε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο, στην ανάρτησή του στο Telegram.