«Παγιδεύτηκαν» Σέρβοι τουρίστες που έρχονταν Χαλκιδική – Θεσσαλονίκη

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Προς επίλυση είναι το ζήτημα που προέκυψε με τους Σέρβους πολίτες που αντιμετώπισαν προβλήματα προχθές στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα του Προμαχώνα, καθώς με νέο ΦΕΚ θα επιτρέπεται πλέον η προσέλευσή τους στην χώρα μας.

 «Το θέμα είναι ουσιαστικά προς επίλυση μετά την άμεση κινητοποίηση των φορέων του τουρισμού. Υπήρξε μια λανθασμένη προσέγγιση από την Κυριακή με ΦΕΚ που απέρριπτε την είσοδο Σέρβων πολιτών στην χώρα μας» δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γρηγόριος Τάσιος. Συγκεκριμένα αναφέρονταν ότι «παρατείνεται μέχρι και τις 30 Ιουνίου η απαγόρευση της εισόδου στη χώρα μας υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19».

Σε προηγούμενο ΦΕΚ τονίζονταν ωστόσο πως τα χερσαία σύνορα θα άνοιγαν και για τους Σέρβους από τα ξημερώματα της 15ης Ιουνίου 2020. Έτσι, αρκετοί Σέρβοι που δεν γνώριζαν το Κυριακάτικο ΦΕΚ έφτασαν στα σύνορα Προμαχώνα τη Δευτέρα και δεν μπορούσαν να τα περάσουν.

Σχημάτισαν ουρές χιλιομέτρων, και υπήρξε εκνευρισμός και δυσαρέσκεια εκ μέρους των πολιτών της γειτονικής μας χώρας που είχαν ετοιμαστεί να πάνε κυρίως στις παραλίες της Χαλκιδικής, της Πιερίας, αλλά και του Σταυρού και της Ασπροβάλτας, όμως αντί αυτού παγιδεύτηκαν στα σύνορα, ενώ μερικοί πήραν και το δρόμο της επιστροφής.

Όπως σχολίασε ο κ. Τάσιος «με την κακή προσέγγιση που έγινε δημιουργήθηκε μια δυσφήμιση για την Βόρεια Ελλάδα. Και έγινε κάτι που δεν έπρεπε να γίνει». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως πλέον από στιγμή σε στιγμή, αναμένεται νέο ΦΕΚ που θα επιτρέπει την διέλευση των Σέρβων με δειγματοληπτικά τεστ. Χθες όπως είπε η διέλευση γίνονταν κανονικά.

Υπενθυμίζουμε πως στην χώρα μας επιτρέπεται η διέλευση τουριστών από Ρουμανία και Βουλγαρία. Κλειστά είναι τα σύνορα με Τουρκία, Σκόπια και Αλβανία.

 «Να κάνουμε plan b για το τι θα γίνει το 2020-21»

Ερωτηθείς για την τουριστική κίνηση στην χώρα μας ο κ. Τάσιος είπε πως «η φετινή χρονιά είναι δύσκολη. Είναι χρονιά Covid-19. Δεν έχουμε πληρότητα σε ξενοδοχεία. Ξέρουμε πως υπάρχουν εποχικά ξενοδοχεία που θα ξεκινήσουν να λειτουργούν από τις 15/7 και ουσιαστικά στηριζόμαστε στον ενάμιση μήνα για να δούμε πώς θα κινηθούν». Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση πως «πρέπει να υπάρξει ένα plan b των ξενοδόχων για το τι θα γίνει το 2020-21».

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τύπος Θεσσαλονίκης”