Παγκόσμια πρωτιά για την Ελλάδα στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Τη μεγαλύτερη βελτίωση σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου έχει επιτύχει η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, σε ό,τι αφορά στη βελτίωση του θεσμικού και οικονομικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει εξειδικευμένη ανάλυση του οργανισμού Economist Intelligence, ο οποίος διενεργεί τις σχετικές έρευνες, παρακολουθώντας τις μεταβολές στο «κλίμα» της διεθνούς οικονομίας.

Η Ελλάδα εμφανίζεται στην κορυφή του καταλόγου με τις χώρες που κατόρθωσαν να γίνουν πιο φιλικές προς τις επενδύσεις και το επιχειρείν, βελτιώνοντας τη θέση της κατά 16 ολόκληρες βαθμίδες σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2019. Και αυτό επετεύχθη παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και τις αρνητικές επιπτώσεις από μείζονα γεγονότα, όπως η πανδημία της COVID-19 και ο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην ίδια κατάταξη, η Ελλάδα προηγείται με διαφορά, εμπρός από κράτη με πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη, όπως το Κατάρ, οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.α.

Γενικότερα, οι συντάκτες της μελέτης αποφαίνονται ότι η Σιγκαπούρη παραμένει στη θέση Νο.1, όσον αφορά τις προοπτικές επιχειρηματικής ανάπτυξης κατά τα επόμενα 5 χρόνια. Ακολουθούν ο Καναδάς και οι ΗΠΑ. Αντίρροπη είναι όμως η τάση της κινεζικής αγοράς, καθώς η δρακόντεια πολιτική του στόχου για μηδενικά κρούσματα COVID εμποδίζει το εισερχόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον. Έτσι, στην πιο πρόσφατη κατάταξη, η Κίνα βρίσκεται πίσω από κράτη όπως η Ινδία και η Ινδονησία.

Όπως σχολιάζει με ανάρτησή του στο Twitter ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, κ. Αλέξης Πατέλης «Η Ελλάδα πρώτη ανάμεσα στους μεγαλύτερους νικητές: Σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2019, η χώρα μας βελτίωσε τη θέση της κατά 16 βαθμίδες. Αυτή η σημαντική άνοδος αντανακλά μεν το πόσο χαμηλό ήταν το σημείο από όπου ξεκίνησε, ταυτόχρονα όμως καταδεικνύει τα αποτελέσματα της φιλο-επιχειρηματικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση της πλειοψηφίας, με τις μεταρρυθμίσεις, τις περικοπές των φόρων και την αποκατάσταση της διεθνούς εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα».

Πηγή: protothema.gr