Πάπας Φραγκίσκος: «O κανόνας της αγαμίας των κληρικών θα μπορούσε και να αναθεωρηθεί»

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξήξησε πως «ορισμένες φορές, ο κανόνας της αγαμίας μπορεί να οδηγήσει σε ανδροκρατία, διότι αν ένας ιερέας δεν ξέρει να συνεργάζεται με τις γυναίκες, δεν είναι ώριμος, κάτι του λείπει».

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με Αργεντινούς δημοσιογράφους, σχετικά με τον κανόνα της αγαμίας των καθολικών κληρικών.

 «Δεν πρόκειται για δόγμα, είναι ένας προσωρινός κανόνας και όχι αιώνια, όπως η χειροτονία των ιερέων. Θα μπορούσε και να αναθεωρηθεί», υπογράμμισε ο Ποντίφικας.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «δεν πιστεύει πως μια τέτοια αλλαγή θα αυξήσει τον αριθμό των χειροτονιών», αλλά είναι της άποψης ότι «ορισμένες φορές, ο κανόνας της αγαμίας μπορεί να οδηγήσει σε ανδροκρατία, διότι αν ένας ιερέας δεν ξέρει να συνεργάζεται με τις γυναίκες, δεν είναι ώριμος, κάτι του λείπει».

 «Το Βατικανό ήταν ανδροκρατούμενο, αλλά είναι μέρος της κουλτούρας του, δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος υπαίτιος», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Τόνισε, τέλος, ότι «στο μέλλον, η οδός για το θέμα της αγαμίας των κληρικών θα μπορούσε να είναι η υιοθέτηση ενός ‘διπλού κανόνα’, όπως συμβαίνει στις Ανατολικές Εκκλησίες», με αναφορά στην αγαμία των επισκόπων και στον έγγαμο βίο των απλών ιερέων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ