Παπαστεργίου: Διευκρινίσεις για τα εισιτήρια διαρκείας στα γήπεδα

Το εισιτήριο πλέον εισάγεται στο ψηφιακό μας πορτοφόλι (gov wallet)

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μίλησε στην ΕΡΤ ενημερώνοντας τον κόσμο για τα νομοσχέδια κυβερνοασφάλειας, αλλά αναφέρθηκε και στα εισιτήρια διαρκείας και στον τρόπο ταυτοποίησης των οπαδών.

«Πλέον αγοράζουμε κανονικά το εισιτήριό μας, όπως το αγοράζαμε από τις πλατφόρμες και από τις ομάδες. Απλώς το εισιτήριο πλέον εισάγεται στο ψηφιακό μας πορτοφόλι (gov. wallet), προκειμένου να ξέρουμε ώρα εισόδου στο γήπεδο ενώ για τα παιδιά κάτω από 15 τα παίρνουμε μαζί μας με διπλό εισιτήριο.

Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, στην Ελλάδα δημιουργείται κεντρικό σημείο συντονισμού κι αυτό θα είναι η EETT, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία θα λαμβάνει και θα διαχειρίζεται αιτήματα βοήθειας για ηλεκτρονικές απάτες ή παραπλάνηση», διευκρίνισε ο Υπουργός.

«Η Ελλάδα μέσα στην πρωτοπορία της στην πληροφορική έχει δημιουργήσει ένα πρόβλημα ότι οι πολίτες σήμερα πιστεύουν πραγματικά ότι μέσω του gov.gr γίνονται πάρα πολλά πράγματα, που όντως γίνονται. Δυστυχώς όμως έρχονται πλέον και πάρα πολλά παραπλανητικά email όπως για επιστροφή φόρου», είπε ο κ. Παπαστεργίου και απευθυνόμενος στους πολίτες κάλεσε:

«Να έχουν κατά νου λοιπόν οι πολίτες ότι ποτέ δεν πρόκειται να δώσουμε, να ζητήσουμε προσωπικά τους στοιχεία κωδικούς τραπεζών. Να προσέχουν πάρα πολύ όταν διαβάζουν ένα email, σε ποια σελίδα τους πηγαίνει αυτό και αν δεν είναι η σελίδα επίσημη του ελληνικού κράτους να μη συνεχίζουν τη διαδικασία».

Για την κυβερνοασφάλεια είπε:

«Ας είμαστε ρεαλιστές στο κομμάτι της κυβερνοασφάλειας. Φοβάμαι πως όλες οι κυβερνήσεις θα είμαστε ένα βήμα πίσω.

Το θέμα είναι να υπάρχει το νομικό πλαίσιο προκειμένου να μπορούμε να αντιδράσουμε.

Και στο κομμάτι αυτό είμαστε καλά. Μέχρι σήμερα δεν είχαμε πολύ σοβαρά φαινόμενα ή γεγονότα κυβερνοεπιθέσεων που να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση.

Περίπου 13,3 εκατομμύρια σε μία εβδομάδα ήταν οι επιθέσεις που χτυπάνε μια σελίδα προκειμένου να δημιουργήσουν προβλήματα στην προβολή της.

Είχαμε και περίπου μισό εκατομμύριο πιο σοβαρές επιθέσεις σε διάφορες κυβερνητικές σελίδες, οι οποίες αποκρούστηκαν. Δε σημαίνει πως πάντα αυτές οι επιθέσεις θα μπορούν να αποκρούονται με επιτυχία και πρέπει να οργανωθούμε περισσότερο.

Γι αυτό και περάσαμε το νέο νομοσχέδιο για την κυβερνοασφάλεια, το οποίο στην ουσία εναρμονίζει πλέον τις πολιτικές μας με αυτές που και η Ευρώπη ζητά να κάνουμε.

Δημιουργούμε ένα πλέγμα πολύ πιο ευρύ για την κυβερνοασφάλεια, γιατί πλέον από τον Οκτώβρη και μετά, οι εποπτευόμενοι φορείς και οι κρίσιμες υποδομές που θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες διαδικασίες θα είναι περίπου 2.000», είπε ο Δημήτρης Παπαστεργίου.

Πανεπιστήμια και κυβερνοασφάλεια

Σε ερώτηση για το πώς θα μπορούσε να μην πέφτει ο server την ώρα των ψηφιακών εξετάσεων, ο Δημήτρης Παπαστεργίου απάντησε «ότι ο χρόνος που περιορίζει ένας καθηγητής σε έναν φοιτητή να απαντήσει πιθανώς είναι αυτός που μπορεί να αποτρέψει τη χρήση οποιασδήποτε μηχανής που θα έδινε το ίδιο αποτέλεσμα σε επίπεδο στον καθηγητή.

Προφανώς υπάρχουν τρόποι να διασφαλίσεις το κομμάτι αν ο φοιτητής θα αντιγράψει ή όχι.

Παρόλα αυτά δεν μπορώ να ξέρω και για ποιο λόγο ένας διοικητικός υπάλληλος θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα συστήματα ενός πανεπιστημίου και δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα γινόταν μια απεργία στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα κατεβάσαμε τα συστήματα του δημοσίου γιατί απεργούμε.

Νομίζω πως είναι πραγματικά αδιανόητο.

Τα δεδομένα είναι πλούτος, τα δεδομένα είναι η ασφάλεια μας και θα πρέπει με κάθε τρόπο όλοι μας να βρούμε τρόπο να τα θωρακίσουμε, γιατί αυτός ο νέος οργανισμός θα έχει και αυτόν τον προορισμό, να βάλει διαδικασίες οι οποίες θα πρέπει να ακολουθούνται από όλους και συμπεριλαμβάνονται τα πανεπιστήμια.

Πάντως η Ευρώπη, παρότι την κατηγορούν για χίλια μύρια όσα στο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης κατέληξε σε κείμενο, το οποίο θα πάει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο.

Με αυτή την νομοθεσία θα ξεκαθαρίσουμε τι κάνει η μηχανή και τι κάνει άνθρωπος και πόσο τελικά θα πρέπει η τεχνητή νοημοσύνη να είναι δίπλα στον άνθρωπο χωρίς να τον υποκαταστήσει», είπε ο κ. Παπαστεργίου.

Εισιτήριο και ταυτόποιηση στα γήπεδα

«Τρία πράγματα κάνουμε από σήμερα που πλέον τα γήπεδα ανοίγουν. Πρώτον, έχουμε έτοιμη τη νομοθεσία, άρα τα γήπεδα δεν ανοίγουν με τους ίδιους όρους, γιατί το έχω ακούσει πολύ αυτό. Αν ανάψει ένα πυροτέχνημα, ένα βεγγαλικό, μια φωτοβολίδα, πέσει μια κροτίδα, έχουμε αυτοματοποιημένες ποινές.

Οι ίδιοι οι φίλαθλοι που ενώ σε έναν αγώνα ελληνικό ανάβουν καπνογόνα, είναι οι ίδιοι που σε έναν ευρωπαϊκό αγώνα, ακριβώς επειδή υπήρχε αυτή η αυτοματοποίηση, δεν κάνανε απολύτως τίποτα.

Το δεύτερο πράγμα είναι οι κάμερες. Πλέον οι ομάδες ήδη τοποθετούν κάμερες.

Και μιλάμε για πολλές κάμερες σε ένα σύγχρονο γήπεδο. Σήμερα μπορεί να έχει και 200 και 250 κάμερες, ενώ στην προηγούμενη κατάσταση υπήρχαν γήπεδα με 5 και 6 κάμερες, δεν μπορούσαν να καλύψουν όλο το κομμάτι αυτό της ασφάλειας.

Το τρίτο κομμάτι είναι η ταυτοποίηση. Πλέον αγοράζουμε κανονικά το εισιτήριό μας, όπως το αγοράζαμε από τις πλατφόρμες αγοράς, από τις ομάδες.

Απλώς το εισιτήριο πλέον εισάγεται στο ψηφιακό μας πορτοφόλι(gov wallet) που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και παιδιά πάνω από 15 ετών. Για τα διαρκείας υπάρχουν οι ομάδες οι οποίες έχουν το 80% των εισιτηρίων , άρα θα ακυρώναμε την ταυτοποίηση, αν τα διαρκείας δεν έμπαιναν μέσα», σχολίασε και κατέληξε ο Υπουργός.

Πηγή: Reporter.gr