Παρέμβαση δημάρχου Μ. Καρρά για την ακαρπία της ελιάς

Παράσταση στην επιτροπή αγροτικών υποθέσεων της ΚΕΔΕ ζήτησε με έγγραφό του ο Δήμαρχος Μ. Καρράς για την ακαρπία στη βρώσιμη ελιά Χαλκιδικής.

Για το μεγάλο θέμα της ακαρπίας της βρώσιμης ελιάς Χαλκιδικής απέστειλε έγγραφο ο Δήμαρχος Μ. Καρράς στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος ζητώντας παράλληλα παράσταση στην επιτροπή αγροτικών υποθέσεων της ΚΕΔΕ, προκειμένου να τους ενημερώσει δια ζώσης για το θέμα, ώστε να αναληφθεί πρωτοβουλία στήριξης των αγροτών.

Το έγγραφο αναλυτικά:

Προς

Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Λάζαρο Κυρίζογλου

Θέμα: Ακαρπία στις καλλιέργειες βρώσιμης ελιάς

Αξιότιμε Πρόεδρε,

Επικοινωνώ μαζί σου για ένα σοβαρό θέμα που αφορά στους αγρότες του δήμου μας. Οι περισσότεροι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και κυρίως με την καλλιέργεια βρώσιμης ελιάς Χαλκιδικής. Το προϊόν κατά κύριο λόγο εξάγεται σε χώρες του εξωτερικού, ενώ είναι χαρακτηρισμένο και ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Επίσης, πρόκειται για μία ιδιαιτέρως απαιτητική καλλιέργεια σε έξοδα, όπως: λίπανση, φυτοπροστασία, ενεργειακό κόστος (μεγάλες ανάγκες σε άρδευση), εργατικά κλαδέματος/συγκομιδής. Αν σε αυτά προστεθούν οι συνεχείς ανατιμήσεις, είναι εύκολα αντιληπτό το μεγάλο κόστος που επιβαρύνονται οι παραγωγοί, χωρίς όμως να υπάρχουν τα αντίστοιχα έσοδα.

Αντιθέτους, οι παραγωγές στον δήμο μας επλήγησαν από θεομηνία το 2019 και ακολούθησαν χρονιές παγετού/ακαρπίας που δεν αποζημιώθηκαν. Σε αυτά τα δύσκολα χρόνια, επίσης, ακόμη και η λιγοστή παραγωγή πουλήθηκε με μειωμένη τιμή λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία που δυσκόλεψε τις εξαγωγές. Φέτος, όλα δείχνουν ότι η παραγωγή θα είναι μειωμένη σε ποσοστό που θα αγγίζει το 90 τοις εκατό.

Σωρευτικά όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει σε απελπιστική οικονομική κατάσταση τους ελαιοκαλλιεργητές. Καταλαβαίνετε κι εσείς πολύ καλά ότι όλες αυτές τις χρονιές τα έξοδα έγιναν από τη μεριά των παραγωγών, χωρίς να εισπράξουν τα ανάλογα έσοδα. Επίσης, οι υποχρεώσεις «τρέχουν» (έξοδα, δάνεια κτλ) οδηγώντας τους σε δεινή θέση. Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη καλλιέργεια είναι βασική οικονομική δραστηριότητα στον δήμο μας (περισσότερο κι από τα έσοδα του τουρισμού) καταλαβαίνετε ότι πλήττονται συνακόλουθα κι όλοι οι υπόλοιποι επαγγελματική κλάδοι.

Καταλήγοντας, θα παρακαλέσω να μου επιτρέψετε να παραστώ στην Επιτροπή Αγροτικών θεμάτων της ΚΕΔΕ, προκειμένου να σας εκθέσω δια ζώσης το πρόβλημα και να ζητήσω τη λήψη σχετικής απόφασης, ώστε να διατυπωθεί προς την κεντρική διοίκηση αίτημα για οικονομική στήριξη των αγροτών, δεδομένου ότι με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο η ακαρπία δεν αποζημιώνεται.

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος

Καρράς Εμμανουήλ