Παρίσι 2024: Στη ΔΟΕ ο τελευταίος λόγος για Ρώσους και Λευκορώσους

Τη δήλωση έκανε η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού Αμελί Ουεντά-Καστερά στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) θα λάβει την απόφαση για τη συμμετοχή ή όχι Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, το 2024.

Το δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού Αμελί Ουεντά-Καστερά στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (APCE), που διοργάνωσε δημόσια συζήτηση για το θέμα.

Η υπουργός κλήθηκε να μιλήσει εκ μέρους της χώρας υποδοχής των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου 2024.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα διαβεβαίωσε ότι «η Γαλλία αναγνωρίζει και σέβεται την αυτονομία του αθλητικού κινήματος».

Υποσχέθηκε να «κάνει ό,τι είναι δυνατόν» για να διασφαλίσει ότι οι Ουκρανοί αθλητές θα έχουν καλή απόδοση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, ιδίως χάρη στη βοήθεια ενός εκατομμυρίου ευρώ.

 «Αυτή η βοήθεια θα επιτρέψει την πλήρη υποστήριξη για την προετοιμασία της ουκρανικής Ολυμπιακής αποστολής», είπε.

Ο Ουκρανός υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού Άντρι Τσεσνόκοφ, που προσκλήθηκε επίσης να μιλήσει για το θέμα, ζήτησε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση να συνεχίσει να «υποστηρίζει αδιάλειπτα» την Ουκρανία, απαγορεύοντας τη συμμετοχή σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές.

Οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γκάμπι Άρενς, πρώην ξιφομάχου και προέδρου της Επιτροπής Αθλητών της Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών της Αφρικής (ANOCA), απηύθυναν έκκληση να μην «καταδικαστούν οι αθλητές» για τις ενέργειες των ηγετών τους.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή προκρίνει την συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών σε διεθνείς αγώνες ως ουδέτεροι.

naftemporiki.gr