Παρίσι: Αγρότες με τρακτέρ έφτασαν ώς τα Ηλύσια Πεδία (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Διαμαρτύρονται κατά των κυβερνητικών πολιτικών και των διεθνών εμπορικών συμφωνιών

Το είχαν πει και το έκαναν πράξη. Αγρότες πήραν τα τρακτέρ τους και έφτασαν μέχρι την «καρδιά» του Παρισιού. Κι όχι όπου κι όπου αλλά στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, στην Αψίδα του Θριάμβου!

Οι αγρότες διαμαρτύρονται κατά των κυβερνητικών πολιτικών και των διεθνών εμπορικών συμφωνιών, για τις οποίες καταγγέλλουν ότι τους πλήττουν και αποφάσισαν να φτάσουν μέχρι το Παρίσι. Αγρότες από όλη τη Γαλλία έφτασαν… κονβόι στο Παρίσι και στη Champs-Élysées γέμισαν το δρόμο άχυρα!

Στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων τους περίμεναν ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις, που δεν τους άφησαν να περάσουν προς το Προεδρικό Μέγαρο. «Η κυβέρνηση μάς αφήνει εκτεθειμένους, αφήστε μας να εργαστούμε», έγραφε ένα πανό σε τρακτέρ.

Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται έπειτα από έκκληση των δύο μεγαλύτερων συνδικάτων των αγροτών, τα οποία έχουν ζητήσει να συναντηθούν και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για να του εκφράσουν τις ανησυχίες τους για την κυβερνητική πολιτική, η οποία, σύμφωνα με τα ίδια, βλάπτει τη γαλλική γεωργία.

Οι Γάλλοι αγρότες ανησυχούν για τους αυστηρούς κανόνες στη χρήση ζιζανιοκτόνων, τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ με τον Καναδά και τη Mercosur, αλλά και τους μειονεκτικούς όρους πώλησης των προϊόντων τους στα μεγάλα καταστήματα.

Κάποιοι γεωργοί κατηγορούν τον Μακρόν ότι βιάστηκε να απαγορεύσει το ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη ως το 2021, αντίθετα με την τρέχουσα πολιτική της ΕΕ, αν και η γαλλική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί εξαιρέσεις για τους γεωργούς που δεν έχουν εναλλακτική επιλογή.

«Έχουμε την εντύπωση ότι όλοι θέλουν να μας πουν πώς να κάνουμε τη δουλειά μας, παρόλο που οι γεωργοί δεν κερδίζουν αρκετά για να ζήσουν», κατήγγειλε ο Κριστιάν Λαμπέρ, επικεφαλής του συνδικάτου FNSEA μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Τα συνδικάτα προετοιμάζονται και ενόψει των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, στον οποίο ενδέχεται να προβλέπονται περικοπές στις δαπάνες για τη γεωργία εξαιτίας της σχεδιαζόμενης αποχώρησης της Βρετανίας από το μπλοκ.

agrotes_parisi_2.jpg
agrotes_parisi_1.jpg
agrotes_parisi_3.jpg
agrotes_parisi_4.jpg
agrotes_parisi_5.jpg

Πηγή: newsit.gr