Παρουσίαση του Τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί Της Του Θεού Σοφίας Ανά Τον Κόσμο»

«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε μουσουλμανικό τέμενος το 2020 συγκλόνισε τις ορθόδοξες ψυχές σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην σημερινή παρουσίαση του τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο» Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

 «Είναι βέβαιο ότι ο τίτλος του πονήματος ωθεί τη σκέψη όλων στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, στη Μεγάλη Εκκλησία. Ασφαλώς η μετατροπή της σε μουσουλμανικό τέμενος το 2020 συγκλόνισε τις ορθόδοξες ψυχές σε όλο τον κόσμο. Καθώς δεν ήταν, δυστυχώς, η μόνη περίπτωση μετατροπής ναού και μάλιστα Ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας σε τζαμί μέσα στην τουρκική επικράτεια, νιώσαμε όλοι το πρόβλημα να κλιμακώνεται ενοχλητικά. Η έκδοση του παρόντος Τόμου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτήν την ανησυχία και ενώνουμε όλοι τη διαμαρτυρία μας στο σημείο αυτό», υπογράμμισε.

Επιπρόσθετα, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αναφέρθηκε στους προλόγους του Τόμου, για να σημειώσει ότι μας πληροφορούν και μας εισάγουν στο κλίμα μέσα στο οποίο γεννήθηκε, αναπτύχθηκε και πραγματοποιήθηκε η ιδέα του πονήματος. Μας δίνουν, εξάλλου, τις πρώτες νύξεις για το εισαγωγικό κεφάλαιο που ακολουθεί, το σχετικό με τον Λόγο και τη Σοφία του Θεού και τη σχετική Θεολογία της Εκκλησίας μας. «Τα στοιχεία για τριάντα επτά ναούς, από τη Σκωτία μέχρι την Κίνα, γλυκαίνουν πράγματι την ψυχή κάθε αναγνώστη, διεγείρουν δε το πνεύμα του ειδικού ερευνητή. Εξαίρετα κείμενα που υπογράφονται από έγκριτους ειδικούς επιστήμονες, καθώς και υπέροχες έγχρωμες φωτογραφίες, κατατοπίζουν και ενημερώνουν. Η παλαιότητα κάποιων και η σχετική παλαιότητα κάποιων άλλων ναών, καθώς ο νεότερος ναός που παρουσιάζεται είναι των αρχών του 20ού αι., δημιουργούν την αίσθηση του βάρους της Ιστορίας. Το γεγονός ότι κάποιοι από τους ναούς είναι πιθανόν να μην ήταν αφιερωμένοι εξαρχής στην Αγία του Θεού Σοφία, αλλά να αφιερώθηκαν στη συνέχεια, καταδεικνύει την πνευματική επιρροή που ασκεί στους πιστούς όλων των αιώνων η τιμή της Σοφίας του Θεού», πρόσθεσε.

Εξάλλου, επισήμανε ότι «δημιουργείται ωστόσο και η αίσθηση της ευθύνης. Κάτι πρέπει να κάνουμε, όχι μόνο για το θέμα της Αγιασοφιάς στην Πόλη, αλλά γενικότερα ως ορθόδοξοι για τα μνημεία μας, τους λατρευτικούς αυτούς χώρους που φιλοξένησαν για αιώνες δάκρυα και στεναγμούς και λογισμούς και σκέψεις, στέγασαν όλη αυτή την εκδίπλωση του ανθρώπινου λόγου κάτω από την ευλογία του Δημιουργού Λόγου και της Σοφίας του Θεού. Ας είμαστε τουλάχιστον έτοιμοι να συνδράμουμε κάθε προσπάθεια και κυρίως τις συντονισμένες προσπάθειες του ελληνικού κράτους προς την κατεύθυνση αυτή».

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη όλους τους συντελεστές και ευχήθηκε «ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός να ευλογήσει πλουσίως την πορεία του παρόντος Τόμου».

Η παρουσίαση άρχισε με τον χαιρετισμό του πρόεδρου της Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλους της Ρωσικής Κρατικής Δούμα, Σεργκέι Γκαβρίλοφ.

Ακολούθως, χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, η εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Ζέττα Μακρή, υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής Μελέτιος -Αθανάσιος Δημόπουλος. Κατόπιν, για τον τόμο μίλησε η επιστημονική υπεύθυνη της έκδοσης, καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ, Ιωάννα Στουφή – Πουλημένου, ενώ η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του γ.γ. της ΔΣΟ, δρα Μάξιμου Χαρακόπουλου. Την εκδήλωση συντόνισε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου.

naftemporiki.gr