Πάσχα: Τριήμερο «ανάσα» για ξενοδοχεία – Ανοίγουν έως 20 μονάδες στη Χαλκιδική

Ανοίγουν και λίγα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας – Θετικά τα μηνύματα για τη θερινή σεζόν

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ “ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”

Στο 70-80% κινείται αυτήν την στιγμή η μέση πληρότητα σε δημοφιλείς πασχαλινούς προορισμούς, όπου η Κέρκυρα αλλά και σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου για το τριήμερο του Πάσχα.

Στην ηπειρωτική χώρα δεν κινούνται όλοι οι προορισμοί με την ίδια ταχύτητα, ενώ οι αστικοί προορισμοί και κυρίως και Αθήνα και η Θεσσαλονίκη προσβλέπουν κυρίως σε εισερχόμενο τουρισμό. Πρέπει να αναφερθεί ότι δεν είναι ακόμη μεγάλο το ποσοστό των εποχικών ξενοδοχείων που θα ανοίξουν τις «πύλες» τους, καθώς φέτος το Πάσχα είναι νωρίς, οπότε αυτό το γεγονός επηρεάζει και την εικόνα στις πληρότητες. Πάντως, οι επιχειρηματίες προσδοκούν να έχουν και κρατήσεις της τελευταίας στιγμής από ταξιδιώτες που επιθυμούν να εκδράμουν. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους φορείς της αγοράς, θα είναι ένα τριήμερο «ανάσα» για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Φέτος το ξεκίνημα της σεζόν είναι καλύτερο, αν αναλογιστούμε ότι πέρυσι τέτοια περίοδο φορούσαμε μάσκα και είχαμε πρωτόκολλα λόγω covid.

Θετικά εξάλλου είναι τα μηνύματα για τη θερινή σεζόν. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία εκτιμάται ότι θα «πιάσουμε» τα νούμερα του 2019.

Αναλυτικότερα, όπως δήλωσε μιλώντας στο «ΤyposThes ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος σε προορισμούς που αποτελούν παραδοσιακές επιλογές των ταξιδιωτών του Πάσχα, όπως για παράδειγμα η Κέρκυρα ή άλλα νησιά του Αιγαίου, η μέση πληρότητα για το τριήμερο είναι στο 70-80%.

Στην υπόλοιπη χώρα καλά κινούνται και άλλοι προορισμοί, όπως για παράδειγμα η Ήπειρος, ενώ σε ότι αφορά τις πόλεις, εξαιτίας του ότι το καθολικό Πάσχα προηγείται του ορθόδοξου (στις 9 Απριλίου) στην Αθήνα υπάρχουν κρατήσεις από εισερχόμενο τουρισμό αλλά όχι και τόσο στη Θεσσαλονίκη. Έτσι κι αλλιώς παραδοσιακά, το Πάσχα είναι μια εορταστική περίοδος που οι περισσότεροι Έλληνες δεν επιλέγουν την πόλη αλλά προτιμούν την εξοχή.

Σε Χαλκιδική και Πιερία βασικοί πελάτες, παράλληλα με την ελληνική αγορά, είναι και οι βαλκάνιοι τουρίστες. Η Πιερία ακόμα κινείται με χαμηλούς ρυθμούς όσον αφορά τις προκρατήσεις.

Πάντως,  ο κ. Τάσιος επισημαίνει ότι λίγα είναι τα εποχικά ξενοδοχεία που θα ανοίξουν την περίοδο του Πάσχα καθώς φέτος είναι νωρίς. Για παράδειγμα στη Χαλκιδική αναφέρει ότι θα ανοίξουν 15-20 ξενοδοχεία, οπότε είναι περιορισμένος ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών ενώ δημιουργούνται και καλύτερες πληρότητες. Τα υπόλοιπα εποχικά ξενοδοχεία αναμένεται να ανοίξουν από τον Μάιο. Το διάστημα του Πάσχα θα αποτελέσει πάντως μια σημαντική «ανάσα» για τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία.

Τα μηνύματα για τη θερινή σεζόν

Σε ότι αφορά τη φετινή θερινή σεζόν, ο κ. Τάσιος εκτιμά ότι θα είναι καλή.

«Αυτή τη στιγμή η νέα  σεζόν δείχνει να είναι «καλή», μια κανονική σεζόν όπως λέω εγώ. Έχουμε νούμερα του 2019 ήδη στις προκρατήσεις σε όλες τις περιοχές της χώρας, είτε Βόρεια είτε Νότια Ελλάδα. Πρωταγωνιστεί η Κρήτη και η Περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, όπως για παράδειγμα η Ρόδος, η Κως, τα νησιά των Κυκλάδων αλλά και η Κρήτη αντίστοιχα.

Η αγγλική και η γερμανική αγορά είναι αυτήν την στιγμή Νο1 σε εθνικότητες ενώ ακολουθούν Γαλλία και Ιταλία. Ενδιαφέρον υπάρχει και από ΗΠΑ αλλά κυρίως για Αθήνα και γενικότερα για την Αττική. Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο ακόμη δεν έχουμε δει την Ασία να δίνει μια διαφορετική προσέγγιση, ενώ δεν έχουμε καθόλου Ρωσία και Ουκρανία.

 «Βλέποντας τα στοιχεία σήμερα νομίζω ότι σίγουρα θα έχουμε τα νούμερα του 2019 και από εκεί και πέρα ευχόμαστε για ό,τι καλύτερο», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Εξάλλου όπως έχει τονίσει και ο υπουργός Τουρισμού κ. Β. Κικίλιας, τα μηνύματα που έρχονται για τη φετινή σεζόν, η οποία ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, είναι πολύ αισιόδοξα και αυτό φαίνεται τόσο από τις κρατήσεις όσο και από τα στοιχεία των πτήσεων, της επιβατικής κίνησης και των ταξιδιωτικών εσόδων στις αρχές του έτους που υπερβαίνουν τις επιδόσεις του 2022.

Πρόβλημα η εξεύρεση του προσωπικού

Τα πρόβλημα εξεύρεσης προσωπικού παραμένει «βραχνάς» για τα ξενοδοχεία. Ο κ. Τάσιος επισημαίνει ότι δεν είναι αισιόδοξος ότι θα καλυφθούν όλα τα κενά για το καλοκαίρι. Από την άλλη αναφέρει ότι με τον ανοιχτό διάλογο που υπάρχει φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μια πορεία για αύξηση του αριθμού προσκλήσεων ατόμων από Τρίτες Χώρες. Για ειδικότητες όπως η λάντζα, η καθαριότητα, προσωπικό γενικών καθηκόντων και σέρβις εκτιμάται ότι φέτος δεν θα προλάβουν οι επιχειρήσεις να πάρουν αυτό που τους αναλογεί σε σχέση με τις μετακλήσεις λόγω γραφειοκρατίας και εκλογών. Δεν είναι όπως λένε απλή υπόθεση να φέρεις έναν εργαζόμενο από έξω καθώς απαιτείται βίζα, συμβάσεις κ.λπ και όλο αυτό ανοίγει για πρώτη φορά στον τουριστικό κλάδο τόσο έντονα.

 «Είναι μια μεταβατική χρονιά και πιστεύω ότι το 2024 θα ανταπεξέλθουμε καλύτερα», επισημαίνει ο κ. Τάσιος.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του 2022 62.000 θέσεις έμειναν κενές στον τουρισμό γενικά, όχι μόνο στα ξενοδοχεία και περίπου 20.000 στον επισιτισμό.