Παυλόπουλος: Το κοινωνικό κράτος, θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες υποδέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Κατά την υποδοχή ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι υποδέχεται με χαρά τον κ. Γκονζάλες, τονίζοντας ότι ο αγώνας για τη Δημοκρατία και την Ευρώπη είναι διαρκής, και επισήμανε ότι «η Ελλάδα και εγώ προσωπικά θα είμαστε παρόντες στον αγώνα για το μέλλον της Ευρώπης».

Στόχος και όραμα, όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι η ευρωπαϊκή ενοποίηση υπό τη μορφή της Ομοσπονδιακής Ευρώπης, και επισήμανε ότι το κοινωνικό κράτος αποτελεί το θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Παυλόπουλος είπε ακόμα ότι η σημερινή συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας συμπίπτει με την ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, κατά την οποία παρουσίασε το όραμά του για την αναγέννηση της Ευρώπης και τάχθηκε υπέρ μιας δημοκρατικής και ενωμένης Ευρώπης. «Ο αγώνας πρέπει να είναι διαρκής για την Ευρώπη αυτή» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και τάχθηκε κατά των μορφωμάτων του λαϊκισμού, που επιβουλεύονται την υπόσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκονζάλες είπε ότι είναι τιμή του που θα τον βραβεύσει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος και τον συνόδευε στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Βρίσκομαι στην πνευματική καρδιά της Δημοκρατίας» είπε και τόνισε ότι η δημοκρατική εκπροσώπηση πρέπει να ενισχυθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόσθεσε ακόμα ότι οι πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης πρέπει να έρθουν ξανά κοντά στους πολίτες, υπογραμμίζοντας τα διαρθρωτικά προβλήματα που υπάρχουν ακόμα και σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Γκονζάλες στηλίτευσε τις πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στους λαούς της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και στον ελληνικό, κι έκανε λόγο για «πολιτικές αυτοκτονίας».

Χρειαζόμαστε δημοκρατική διακυβέρνηση, είπε ο κ. Γκονζάλες, και όχι μόνο γραφειοκρατική. Τάχθηκε στο πλευρό της Ελλάδας για την προσφυγική κρίση, λέγοντας ότι ήταν τρελό από την πλευρά της ΕΕ να πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το προσφυγικό πρόβλημα.

in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ