Πέρασε με 153 «ναι» η Συμφωνία των Πρεσπών

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή, όπως αναμενόταν, η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Συγκεκριμένα, υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν 153 βουλευτές, «όχι» ψήφισαν 146 βουλευτές, ενώ ένας βουλευτής ψήφισε «παρών».

Αναλυτικά, τη συμφωνία υπερψήφισαν 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι Σπύρος Δανέλλης, Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Σπύρος Λυκούδης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Παρών» ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας προκλήθηκε ένταση ανάμεσα στον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση και την κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, καθώς ο Κ. Μπαρμπαρούσης είπε ότι ψηφίζει «Όχι στην προδοσία» και αποχώρησε από την αίθουσα. Ωστόσο, ο κ. Βούτσης αντέδρασε έντονα λέγοντας πως εάν δεν επιστρέψει στην αίθουσα για να ψηφίσει χωρίς σχόλια, τότε η ψήφος του θα θεωρηθεί άκυρη. Αυτό προκάλεσε «έκρηξη» των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι άρχισαν να φωνάζουν ακόμη και συνθήματα. Ο κ. Βούτσης επέμεινε πως εάν ο Κ. Μπαρμπαρούσης δεν επιστρέψει για να ψηφίσει εκ νέου τότε η ψήφος θα θεωρηθεί άκυρη και λίγη ώρα αργότερα (αφού τα πνεύματα είχαν ηρεμήσει) επέστρεψε στην αίθουσα και ψήφισε εκ νέου.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής διήρκεσε συνολικά 2,5 μέρες. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό η ψηφοφορία επρόκειτο να ολοκληρωθεί χθες, Πέμπτη, ωστόσο εν τέλει αναβλήθηκε για σήμερα το μεσημέρι λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού των βουλευτών που είχαν εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών. Χαρακτηριστικό είναι ότι συνολικά μίλησαν περίπου 230 βουλευτές, αριθμός μεγαλύτερος των βουλευτών που μίλησαν στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

error: Content is protected !!