Πέθανε η «γιαγιά του Χάρι Πότερ», Ούρσουλα Λε Γκεν

Η αμερικανίδα λογοτέχνις Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν, η οποία θεωρείτο μια εκ των σημαντικότερων συγγραφέων έργων επιστημονικής φαντασίας στον κόσμο, απεβίωσε τη Δευτέρα σε ηλικία 88 ετών, γνωστοποίησε η οικογένειά της μέσω του λογαριασμού της στο Twitter.

Πολυγραφότατη, η Λε Γκεν είχε δημοσιεύσει συλλογές διηγημάτων, ποίηση και παιδική λογοτεχνία, αλλά τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας ήταν αυτά που την έκαναν διάσημη και πούλησαν εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

Ο αμερικανός συγγραφέας Στίβεν Κινγκ απέτισε φόρο τιμής μέσω Twitter σε στη λογοτέχνιδα που κατατάσσει μεταξύ «των σπουδαιότερων»: κατά την άποψή του, η Λε Γκεν «δεν ήταν απλώς συγγραφέας (έργων) επιστημονικής φαντασίας», αλλά εμβληματική μορφή της λογοτεχνίας.

Γεννημένη στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας στις 21 Οκτωβρίου 1929, η Λε Γκεν ενδιαφέρθηκε πολύ νωρίς για την επιστημονική φαντασία, αλλά αποφάσισε να πάψει να ασχολείται στην εφηβεία της, αφού θεώρησε το είδος υπερβολικά ανδροκρατικό και γεμάτο στερεότυπα.

 

Ο άνθρωπος σε διάφορα σύμπαντα

Σπούδασε ανθρωπολογία, όπως και ο πατέρας της Αλφρεντ Λούις Κρούμπερ, εθνολόγος, γνωστός για τη δουλειά του όσον αφορά τους Αμερινδιάνους. Μετά τις σπουδές της στο Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη, και στο Παρίσι, όπου θα συναντούσε τον σύζυγό της, τον γάλλο ιστορικό Σαρλ Λε Γκεν, άρχισε να ασχολείται πιο συστηματικά με τη συγγραφή.

Αποφάσισε να επιστρέψει στην επιστημονική φαντασία και στα τέλη της δεκαετίας του 1960 δημοσιεύθηκε το βιβλίο της Το Αριστερό Χέρι του Σκότους, που έγινε πολύ γρήγορα κλασσικό μεταξύ των οπαδών αυτού του λογοτεχνικού είδους και άνοιξε διάπλατα την πόρτα της επιτυχίας.

Συνολικά, έγραψε είκοσι μυθιστορήματα που εξερευνούν την ανθρώπινη φύση, τοποθετώντας τον άνθρωπο σε διαφορετικές καταστάσεις και σε διάφορα σύμπαντα. Στη σειρά μυθιστορημάτων της για το Επος της Γαιοθάλασσας, που άρχισε να δημοσιεύεται στα τέλη της δεκαετίας του ’60, μαθητευόμενος μάγος μάχεται εναντίον των δυνάμεων του κακού — κάτι που θα έκανε πολλές δεκαετίες αργότερα κι ένας άλλος μυθιστορηματικός ήρωας, ονόματι Χάρι Πότερ.

Ολη της τη ζωή η Λε Γκεν επέμενε να λέει πως η επιστημονική φαντασία πρέπει να πάψει να θεωρείται ήσσον λογοτεχνικό είδος.

 

Στρατευμένη στην αμερικανική αριστερά

Τα τελευταία χρόνια, το όνομά της είχε αναφερθεί αρκετές φορές στις συζητήσεις για τις υποψηφιότητες για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Η Λε Γκεν ήταν γνωστή για την πολιτική της στράτευση στην αμερικανική αριστερά. Τον Φεβρουάριο του 2017, σε επιστολή της στην εφημερίδα The Oregonian, απέρριπτε τις συγκρίσεις ανάμεσα στα «εναλλακτικά γεγονότα», τον νεολογισμό που χρησιμοποίησε η Κελιάν Κόνγουεϊ, συνεργάτιδα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, και την επιστημονική φαντασία.

«Εμείς, οι συγγραφείς έργων φαντασίας, εφευρίσκουμε πράγματα», έγραφε. «Μπορεί να το αποκαλούμε αυτό εναλλακτική ιστορία, ή εναλλακτικά σύμπαντα, αλλά δεν διατεινόμαστε ότι τα αποκυήματα της φαντασίας μας είναι “εναλλακτικά γεγονότα”», σημείωνε.

Εξηγούσε ότι ο Ηλιος ανατέλλει από την ανατολή κι αυτό είναι γεγονός, και μπορεί να γράψει κανείς σε έργο φαντασίας ότι ανατέλλει από τη δύση, αλλά δεν μπορεί κατόπιν να διατείνεται πως αυτό είναι «γεγονός», «εναλλακτικό» ή όχι.

«Η δοκιμασία ενός γεγονότος είναι ακριβώς πως είναι αυτό και μόνο, δεν υπάρχει καμιά “εναλλακτική” εκδοχή του», πρόσθετε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr

error: Content is protected !!