Πέθανε η συγγραφέας Elizabeth Wurtzel

Η συγγραφέας Elizabeth Wurtzel πέθανε σε ηλικία 52 ετών, στο Μανχάταν.   Το 1994, σε ηλικία μόλις 27 ετών, είχε εκδώσει το βιβλίο «Prozac Nation: Young and Depressed in America» (Έθνος του Prozac: Νέοι και καταθλιπτικοί στην Αμερική) που της χάρισε παγκόσμια φήμη και αναγνωρισιμότητα, ξεκινώντας έναν δημόσιο διάλογο για την κλινική κατάθλιψη.

Το «Prozac Nation» ήταν το πρώτο της βιβλίο και επηρέασε μία ολόκληρη γενιά νεότερων γυναικών. Σε αυτό, η συγγραφέας περιέγραφε τα δικά της φοιτητικά χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και την έντονη σεξουαλική της ζωή. Αν και το κοινό είχε υποδεχθεί με ενθουσιασμό το ντεμπούτο της, οι κριτικοί ήταν αρχικά διχασμένοι. Ωστόσο,  ατο βιβλίο κατέληξε να θεωρείται σημείο αναφοράς και χαρακτηριστικό δείγμα ενός νέου κύματος γραφής που επηρέασε μια σειρά από συγγραφείς οι οποίοι ακολούθησαν το «εξομολογητικό» ύφος της. 

Ο συγγραφέας David Samuels, παιδικός φίλος της Wurtzel, γνωστοποίησε πως αιτία του θανάτου της ήταν ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού, που προκλήθηκε από γενετική μετάλλαξη BRCA. Η Wurtzel είχε υποβληθεί σε διπλή μαστεκτομή και έγραψε για τη μάχη που έδωσε για τη ζωή της, υποστηρίζοντας δημοσίως την προληπτική μαστεκτομή, στις περιπτώσεις που υπάρχουν σημάδια προδιάθεσης: «Θα μπορούσα να έχω κάνει μαστεκτομή και ανάπλαση, χωρίς το κομμάτι που παθαίνω καρκίνο», είχε γράψει. «Νιώθω ηλίθια που δεν το έκανα».    

Το 2015, είχε παντρευτεί τον James Freed Jr.