Πέθανε ο διακεκριμένος αρχαιολόγος Στέφανος Μίλλερ

Έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 11 Αυγούστου, ο αρχαιολόγος Στέφανος Μίλλερ,  γεννημένος στην Ιντιάνα των ΗΠΑ το 1942, με ελβετο-γερμανική καταγωγή. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Ελλάδα, από το 1967. Πραγματοποίησε ανασκαφές στην Ολυμπία, στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών και στη Νεμέα από το 1973.

Είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ τιμήθηκε ως Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και από το 2005 με προεδρικό διάταγμα πολιτογραφήθηκε Έλληνας υπήκοος.

Συλλυπητήρια δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού 

Με την απώλεια του Στέφανου Μίλλερ, η αρχαιολογική έρευνα χάνει έναν σπουδαίο, αφοσιωμένο επιστήμονα και η Ελλάδα έναν μεγάλο φίλο. Ο Στέφανος Μίλλερ αφιέρωσε τη ζωή και το έργο του στην ανακάλυψη και στην ανάδειξη των θησαυρών της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ανασκαφική του έρευνα στη Νεμέα, το διδακτικό του έργο, η θητεία του ως Διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, χαρακτηρίζονταν πάντοτε από ένα σημαντικό όραμα, την παράλληλη πορεία της επιστήμης με την αναπτυξιακή διάσταση του Πολιτισμού. Αποχαιρετούμε τον Στέφανο Μίλλερ με θλίψη. Όλοι όσοι τον γνωρίσαμε και συνεργαστήκαμε μαζί του, κρατούμε στη μνήμη μας με σεβασμό και εκτίμηση, την επιστημονική του λαμπρότητα, την ανθρωπιά και την προοδευτική του σκέψη.

naftemporiki.gr