Πέθανε ο Κλοντ Πικάσο, γιος του διάσημου Ισπανού ζωγράφου

Έφυγε από τη ζωή ο Κλοντ Πικάσο, γιος του ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, όπως ανακοίνωσε ο δικηγόρος του Ζαν-Ζακ Νουέρ. «Πέθανε στην Ελβετία, σε ηλικία 76 ετών», ανέφερε σε δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), χωρίς να διευκρινίσει τα αίτια θανάτου.

Ο Κλοντ Ρουίθ Πικάσο ήταν από το 1989 έως το 2023 διαχειριστής της κληρονομιάς του Πικάσο και αρμόδιος για θέματα που αφορούσαν τα πνευματικά δικαιώματα των έργων του εμβληματικού καλλιτέχνη. Τον περασμένο Ιούλιο είχε εκφράσει την επιθυμία του να αποσυρθεί, αφήνοντας τη θέση του στην αδερφή του, Παλόμα.

Ο Πάμπλο Πικάσο απέκτησε τέσσερα παιδιά, τα τρία εκτός γάμου. Ο μεγαλύτερος γιος του, ο Πάουλο, τον οποίο έφερε στον κόσμο η πρώτη του σύζυγος Όλγα Χοχλόβα, πέθανε το 1975. Η Μάγια, κόρη της Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ, έφυγε από τη ζωή το 2022. Ο Κλοντ και η Παλόμα ήταν καρποί της σχέσης του με τη Γαλλίδα ζωγράφο Φρανσουάζ Ζιλό.

Ο Κλοντ Ρουίθ Πικάσο γεννήθηκε στις 15 Μαΐου του 1947 και ήταν και φωτογράφος, κινηματογραφιστής, σκηνοθέτης, εικαστικός, γραφίστας και επιχειρηματίας. Πήρε το όνομά του από τον Claude Gillot, έναν πρωτοπόρο Γάλλο καλλιτέχνη και μέντορα του συναδέλφου του καλλιτέχνη Jean-Antoine Watteau.

Το όνομά του ήταν Claude Gilot μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Το 1968 γνώρισε τη Sara Lavner (Schultz), μια νεαρή γυναίκα από το Μπρούκλιν. Παντρεύτηκαν το 1969 και χώρισαν το 1972. Ήταν φωτογράφος στη Νέα Υόρκη όταν πέθανε ο πατέρας του, ο διάσημος ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο.

Είχε τιμηθεί με το παράσημο «Legion d’Honneur» (λεγεώνα της Τιμής) το 2011 για την προσωπική του δουλειά ως φωτογράφος, κινηματογραφιστής και εικαστικός καλλιτέχνης, καθώς και για τις προσπάθειές του να διαχειριστεί την κληρονομιά του πατέρα του.

Ο Κλοντ Πικάσο ήταν παντρεμένος με τη Σιλβί Βοτιέ, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Ζασμέν και τον Σολάλ.

naftemporiki.gr