Πέθανε ο παραγωγός Άντριου Βάνια

Ο Άντριου Βάνια (Andrew G. Vajna), ο Ούγγρος κινηματογραφικός παραγωγός των ταινιών «Ράμπο», «Εβίτα», «Εξολοθρευτής», «Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει» και άλλων διεθνών επιτυχιών, πέθανε στο σπίτι του στη Βουδαπέστη έπειτα από μακρά ασθένεια, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Κινηματογραφική Ένωση της χώρας.

Γεννημένος στη Βουδαπέστη το 1944, έφυγε από την Ουγγαρία σε ηλικία 12 ετών, έπειτα από την καταστολή της Ουγγρικής Επανάστασης από τους Σοβιετικούς το 1956 και μετανάστευσε στον Καναδά με τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού. Επανενώθηκε τελικά με την οικογένειά του στο Λος Άντζελες.

Από το 2011 εργάστηκε ως κυβερνητικός επίτροπος υπό τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν με στόχο την αναγέννηση του ουγγρικού κινηματογράφου.

«Αποχαιρετούμε έναν από τους μεγαλύτερους Ούγγρους κινηματογραφικούς παραγωγούς. Hasta la vista, Άντι (Σ.τ.Σ: Η φράση «hasta la vista, baby» είναι μια επαναλαμβανόμενη ατάκα του Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ στον δεύτερο «Εξολοθρευτή»)! Σε ευχαριστώ για όλα φίλε μου», έγραψε ο Όρμπαν στη σελίδα του στο Facebook.

Οι ουγγρικές ταινίες στη διάρκεια της θητείας του ως επιτρόπου απέσπασαν εκατοντάδες διεθνή βραβεία. Σε αυτές περιλαμβάνεται και «Ο γιός του Σαούλ» που βραβεύτηκε με Όσκαρ και πραγματευόταν τη ζωή σε ένα ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών του Όρμπαν να επεκτείνει την επιρροή του στα εγχώρια μέσα ενημέρωσης ο Βάνια είχε αποκτήσει έναν από τους βασικούς τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας και διέθετε μετοχές σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.

error: Content is protected !!