Πέθανε ο σκηνοθέτης Γιώργος Καρυπίδης

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Γιώργος Καρυπίδης πέθανε, σε ηλικία 73 ετών, έπειτα από μακροχρόνια προβλήματα υγείας.

Ο Γιώργος Καρυπίδης ανήκε στη γενιά των Ελλήνων σκηνοθετών που γνώριζαν την Τέχνη του κινηματογράφου τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη.  Από τη φιλμογραφία του ξεχώρισε η ταινία «Στη σκιά του φόβου» -μία ταινία που αντιπροσωπεύει πλήρως την κινηματογραφική ματιά του- η οποία κινήθηκε ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, στη μνήμη και την ενοχή, στον παραισθητικό φόβο και τις ψυχικές «ανασκαφές». Τελευταία ταινία του ήταν η «Ουτοπία» (2004).

Γεννημένος το 1946 στη Θεσσαλονίκη, παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην Ακαδημία Τεχνών στο Άμστερνταμ και κινηματογράφου στην Ακαδημία Κινηματογράφου.

Εργάστηκε ως σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ στο Βερολίνο, ενώ σκηνοθέτησε σχεδόν 100 ντοκιμαντέρ για την ελληνική τηλεόραση.

Δημοσίευσε άρθρα και διηγήματα σε περιοδικά και εφημερίδες. Η μικρού μήκους ταινία του «Θεόφιλος, ο ζωγράφος» (1979), κέρδισε το Α’ βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Επικίνδυνο παιχνίδι» (1982) απέσπασε το βραβείο της Ένωσης Κριτικών και η δεύτερη, με τίτλο «Στη σκιά του φόβου» (1988), τιμήθηκε με έξι βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ενώ ένα χρόνο μετά, το 1989, μοιράστηκε τα Κρατικά Βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας με το «Τοπίο στην ομίχλη» του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Το 1991 απέσπασε, για την ίδια ταινία, το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Τεχεράνης.

Γύρισε, επίσης, την «Αναμέτρηση» (1980, κυκλοφόρησε στις αίθουσες και ως «Επικίνδυνο παιχνίδι»), με πρωταγωνιστές τη Ζωή Λάσκαρη και τον Άρη Ρέτσο, το «Πεθαμένο λικέρ» (1992), τους «Μαγεμένους» (1995).

Εξέδωσε δύο συλλογές διηγημάτων: «Πρωταθλητής καταδύσεων» (1992) και «Η διάλεκτος του σκορπιού» (1998).

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – Συλληπτήριο μήνυμα

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποχαιρετά τον Γιώργο Καρυπίδη, σκηνοθέτη και συγγραφέα, ο οποίος υπηρέτησε την κινηματογραφική τέχνη, τόσο μέσα από τη μυθοπλασία, όσο και από το ντοκιμαντέρ.

Γύρισε περισσότερα από εκατό ντοκιμαντέρ, ενώ ανάμεσα στις ταινίες που σκηνοθέτησε είναι και το φιλμ «Στη σκιά του φόβου», το οποίο τιμήθηκε με έξι βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων και το βραβείο καλύτερης ταινίας.

Το διεισδυτικό δημιουργικό του βλέμμα και η ασυμβίβαστη πορεία του αφήνουν ευδιάκριτο το στίγμα του στο ελληνικό σινεμά.

Στους δικούς του ανθρώπους εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας.

error: Content is protected !!