Πιλότοι αποκαλύπτουν τα 6 πράγματα που δεν κάνουν ποτέ ως επιβάτες αεροσκαφών

Όταν οι πιλότοι αεροπορικών εταιρειών ταξιδεύουν ως επιβάτες, διαθέτουν μια διαφορετική εμπειρία από τους διπλανούς τους. Και οι συνταξιδιώτες τους θα μπορούσαν να διδαχθούν ένα ή δυο πράγματα για το τι δεν πρέπει να κάνουν.

Μην σηκώνεστε πριν το αεροπλάνο φτάσει στην πύλη

 «Ποτέ δεν θα σηκωνόμουν όρθιος στον διάδρομο όταν το αεροπλάνο δεν έχει φτάσει ακόμα στην πύλη και η ζώνη ασφαλείας είναι ακόμα ενεργοποιημένη», δήλωσε ο Gooris. «Παρόλο που αυτό φαίνεται κοινή λογική, θα μείνετε έκπληκτοι από το πόσες φορές οι επιβάτες σηκώνονται πριν το αεροσκάφος φτάσει στην πύλη».

Δεν είναι μόνο παράνομο να λύσετε τη ζώνη σας ενώ η λυχνία είναι ακόμα αναμμένη, αλλά μπορεί να είναι και επικίνδυνο, είπε.

Οι πιλότοι μερικές φορές χρειάζεται να πατήσουν απότομα τα φρένα, είπε ο Gooris. «Μπορείτε να καταλάβετε ότι όταν οι άνθρωποι στέκονται στον διάδρομο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τραυματιστούν».

Μην επιβιβαστείτε χωρίς κάποιο ρόφημα

 «Σταματάω πάντα στην αγορά ή οπουδήποτε υπάρχει εμφιαλωμένο νερό και παίρνω το δικό μου στο αεροπλάνο», δήλωσε η Jeanie Carter, πιλότος της ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας Wheels Up.

 «Στις εμπορικές πτήσεις, έχω παρατηρήσει ότι υπάρχουν φορές που οι αεροσυνοδοί δεν είναι σε θέση να σερβίρουν κανένα αναψυκτικό είτε λόγω πολύ μικρής πτήσης είτε λόγω αναταράξεων», δήλωσε η Carter, «γεγονός που θα καθιστούσε επισφαλές για τις αεροσυνοδούς να έχουν τα καροτσάκια στους διαδρόμους».

Για να μην διψάσετε σε αυτές τις απροσδόκητες καταστάσεις, αγοράστε ένα ρόφημα ή γεμίστε το μπουκάλι σας στο αεροδρόμιο πριν από την επιβίβαση.

Μην πανικοβάλλεστε από τις αναταράξεις

«Οι αναταράξεις είναι ενοχλητικές για τους περισσότερους, αλλά το αεροπλάνο δεν θα πέσει από τον ουρανό», δήλωσε ο Carter. «Και συνήθως δεν είναι καθόλου επικίνδυνες, αρκεί να ακολουθείτε τις οδηγίες του πληρώματος της πτήσης – μείνετε καθιστοί και φορέστε τη ζώνη ασφαλείας σας όταν σας ζητηθεί».

Παρότι οι αναταράξεις μπορεί να φαίνονται πολύ τρομακτικές, πρότεινε να επαναπροσδιορίσετε τον τρόπο με τον οποίο τις αντιλαμβάνεστε για να ηρεμήσετε κατά τη διάρκεια των ιδιαίτερα δύσκολων στιγμών.

 «Παρομοιάζω τις αναταράξεις με την οδήγηση σε μια βάρκα», είπε ο Carter. «Στη βάρκα μπορείτε να δείτε τα κύματα καθώς «χοροπηδάτε». Ο αέρας είναι ένα υγρό ακριβώς όπως το νερό, αλλά στον αέρα δεν μπορείτε να δείτε τα «κύματα». Είναι απολύτως ασφαλές και το αεροπλάνο μπορεί να το αντιμετωπίσει».

Μην κρατάτε το ρολό του παραθύρου κλειστό κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης

 «Δεν κρατάω ποτέ κλειστό το ρολό του παραθύρου κατά την απογείωση ή την προσγείωση», δήλωσε η πιλότος και blogger Mindy Lindheim.

 «Όχι μόνο προσφέρει καλύτερη θέα που μπορείτε να απολαύσετε, αλλά επιτρέπει επίσης στους επιβάτες να είναι ένα επιπλέον ζευγάρι μάτια! Οι πιλότοι δεν μπορούν να δουν πολλά από τα φτερά από το πιλοτήριο, οπότε ένας επιβάτης θα μπορούσε να είναι ο πρώτος που θα δει κάτι μη φυσιολογικό και θα ειδοποιήσει το πλήρωμα της πτήσης».

Παρόλα αυτά, τόνισε ότι τα αεροπορικά ταξίδια είναι πιο ασφαλή απ’ ό,τι νομίζουν πολλοί ταξιδιώτες.

 «Εμείς οι πιλότοι προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο, αλλά είναι σπάνιο να το συναντήσουμε», δήλωσε η Lindheim. «Η διαδρομή προς το αεροδρόμιο είναι πολύ πιο επικίνδυνη από την πτήση».

Μην βάζετε και τις δύο τσάντες στον χώρο φύλαξης του αεροσκάφους

 «Στις αρχές της καριέρας μου, σε εμπορικές πτήσεις πέταξα και τις δύο τσάντες στον χώρο φύλαξης και δεν το σκέφτηκα περισσότερο, μέχρι που ένας από τους τελευταίους επιβάτες που επιβιβάστηκαν έδειχνε τόσο απογοητευμένος όταν δεν υπήρχε χώρος για τη βαλίτσα του στον εσωτερικό χώρο φύλαξης», δήλωσε ο Carter.

Πράγματι, πολλοί επιβάτες αψηφούν τους κανόνες των αεροπορικών εταιρειών που περιορίζουν το όριο των χειραποσκευών σε μία τσάντα για τον χώρο αποσκευών και ένα προσωπικό αντικείμενο που πρέπει να μπει κάτω από το κάθισμα μπροστά σας.

 «Από εκείνη την ημέρα, πλέον κρατάω πάντα το σακίδιο κάτω από το κάθισμα μπροστά μου», πρόσθεσε ο Carter. «Αν όλοι έκαναν αυτό το μικρό πράγμα, το ταξίδι θα ήταν πολύ πιο εύκολο για όλους».

Μην βγάζετε τα παπούτσια σας όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα

 «Πολλοί επιβάτες δικαιολογημένα βγάζουν τα παπούτσια τους όταν είναι καθισμένοι για λόγους άνεσης κατά τη διάρκεια της πτήσης, αλλά εγώ φροντίζω πάντα να φοράω παπούτσια όταν πηγαίνω στην τουαλέτα», δήλωσε στη HuffPost ο Stefán Dór Arnarsson, πιλότος της ισλανδικής αεροπορικής εταιρείας PLAY.

Η ιδέα του να πέσουν ούρα ή άλλα σωματικά υγρά στα πόδια σας είναι ικανή να αποτρέψει τους περισσότερους επιβάτες, αλλά προφανώς, κάποιοι εξακολουθούν να έχουν την τάση να πηγαίνουν στην τουαλέτα χωρίς παπούτσια – και μάλιστα χωρίς κάλτσες.

*Πηγή: Huffpost