ΠΚΜ: Έργα για το πόσιμο νερό και την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης

Περιβαλλοντικά έργα και δράσεις υλοποιούνται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Συνοχής.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της διαχειριστικής αρχής του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έργα υλοποιούνται στους τομείς της βελτίωσης της ποιότητας και της διασφάλισης της ποσότητας του πόσιμου νερού, της παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Πιο συγκεκριμένα όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ό,τι αφορά το πόσιμο νερό, υλοποιούνται 12 έργα ύψους 14 εκατ. ευρώ, στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης (περιοχή εξυπηρέτησης ΕΥΑΘ) και στους δήμους Σιθωνίας, Βέροιας, Έδεσσας, Κασσάνδρας, Νάουσας, Πολυγύρου, Πύδνας-Κολινδρού, Βόλβης, Σκύδρας και Θερμαϊκού. Στον τομέα των υδάτων κολύμβησης βρίσκεται σε φάση υλοποίησης το πρόγραμμα παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων της Κεντρικής Μακεδονίας. Μέσω αυτού προβλέπεται η ενημέρωση του κοινού σε ετήσια βάση, ενώ έχει προκηρυχθεί δράση ύψους 10 εκατ. ευρώ για την πρόληψη και διαχείριση κινδύνων από τη διάβρωση των ακτών. Σχετικά με την κλιματική αλλαγή προωθούνται η προμήθεια 19 πυροσβεστικών οχημάτων και η αντιπλημμυρική θωράκιση 19 πόλεων και οικισμών της Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο συνολικής παρέμβασης αντιπλημμυρικής προστασίας ύψους 43,6 εκατ. ευρώ.