Ποιές είναι οι καλύτερες χώρες να ζεις και να εργάζεσαι

Σύμφωνα με τη φετινή κατάταξη της HSBC για τα καλύτερα μέρη για τους εκπατρισθέντες στον κόσμο

Η Σιγκαπούρη κρατούσε τα τελευταία πέντε χρόνια τον τίτλο της καλύτερης χώρας για να ζει κανείς εάν αναζητήσει εργασία εκτός της πατρίδας του. Φέτος όμως την υποσκέλισε ένα ευρωπαϊκό κράτος. Ο λόγος για την Ελβετία, που έκανε άλμα στη φετινή κατάταξη της HSBC με τα καλύτερα μέρη για τους εκπατρισθέντες στον κόσμο και βρέθηκε στην κορυφή.

Το υψηλό βιοτικό επίπεδο και οι ανταγωνιστικοί μισθοί είναι ένα στοιχείο που πάντα καθιστούσε την συγκεκριμένη χώρα ελκυστική επιλογή. Ωστόσο σε μία περίοδο αυξανόμενης αβεβαιότητας, είναι κυρίως η πολιτική και οικονομική σταθερότητα ο παράγοντας που την καθιστά πρώτη προτίμηση των εκπατρισθέντων.

Στην περσινή κατάταξη ήταν μόλις στην όγδοη θέση. Ανέβηκε επτά σκαλοπιάτα καθώς το 80% των ανθρώπων, που εγκαταστάθηκαν εκεί δήλωσαν ικανοποιημένοι με την οικονομική κατάσταση και το 86% με την πολιτική. Περίπου το 82% των ανθρώπων, που μετακόμισαν στην Ελβετία για εύρεση εργασίας, επίσης τόνισαν πως απολαμβάνουν καλύτερο βιοτικό επίπεδο σε σύγκριση με εκείνο στην πατρίδα τους.

Επτά στους 10 επίσης απολαμβάνουν υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα, με τις μέσες ετήσιες απολαβές τους να είναι 111.587 δολάρια. Το 70% δήλωσαν επίσης ότι το περιβάλλον τους είναι πιο καθαρό και το 42% ότι αισθάνονται πιο υγιείς.

Η Σιγκαπούρη έμεινε στη δεύτερη θέση, ενώ στην τρίτη ακολουθεί ο Καναδάς. Σε εξαιρετικά υψηλή θέση, την τέταρτη, συναντάμε μία πρώην μνημονιακή χώρα της Ε.Ε., την Ισπανία, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η Νέα Ζηλανδία. Ακολουθεί η Αυστραλία, ενώ έβδομη καλύτερη χώρα για τους εκπατρισθέντες αναδεικνύεται από την έρευνα της HSBC η Τουρκία. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Βιετνάμ.

Πηγή: naftemporiki.gr

* Φωτογραφία: REUTERS/DENIS BALIBOUSE