Ποιο φρούτο ελέγχει την όρεξη και σας βοηθά να χάσετε βάρος

Η μπανάνα αποτελεί ένα από τα πλέον παρεξηγημένα φρούτα, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι παχαίνει. Κι όμως, είναι ένα από τα πιο εύκολα φρούτα-σνακ με οφέλη για την υγεία. Μάλιστα, αν κάνετε δίαιτα, τότε η μπανάνα, βοηθά στη μείωση του στομαχιού, ελέγχει την όρεξη και αντικαθιστά τα επεξεργασμένα σάκχαρα.

Μελέτες στο ιατρικό περιοδικό Medical News Today, δείχνουν ότι όσοι λαμβάνουν υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών έχουν και χαμηλότερο σωματικό βάρος. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη μείωση και την σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Οι μπανάνες αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Μια μεσαία μπανάνα περιέχει 3,07 γραμμάρια φυτικών ινών. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τους ενήλικες είναι 25 γραμμάρια.

Οι φυτικές ίνες δίνουν την αίσθηση ότι είστε χορτάτοι, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Γεγονός που μειώνει τον συνολικό αριθμό των θερμίδων που καταναλώνετε. Ταυτόχρονα, καθώς το σώμα χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να χωνέψει ορισμένους τύπους φυτικών ινών, αυτό επιτρέπει την καλύτερη ρύθμιση της πρόσληψης τροφής. Έτσι, σύμφωνα με μελέτες που αναφέρει το Medical News Today, μια αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών κατά 14 γραμμάρια μπορεί να επιτύχει μείωση της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης κατά 10% και απώλεια βάρους 2 κιλών σε διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών.

Οι φυτικές ίνες συμβάλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, οπότε η κατανάλωσή τους δεν θα επηρεάσει την υγεία. Το αντίθετο μάλιστα.

Μια άλλη σημαντική αξία των άγουρων ή πράσινων μπανανών είναι ότι περιέχουν ανθεκτικό άμυλο. Είναι ένας υδατάνθρακας που δεν διασπάται εύκολα στο λεπτό έντερο. Αυτό σημαίνει ότι δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Στη συνέχεια ζυμώνεται στο παχύ έντερο και διεγείρει την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο έντερο.

Η κατανάλωση ανθεκτικού αμύλου μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, καθώς δρα με τον ίδιο τρόπο όπως οι φυτικές ίνες: μπορεί να μειώσει την όρεξη του ατόμου κάνοντάς το να αισθάνεται χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Άλλα οφέλη είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μια από τις ανησυχίες που έχουν πολλοί άνθρωποι για τις μπανάνες είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη (12 γραμμάρια ανά 100). Παρά το γεγονός αυτό, η κατανάλωση μπανάνας σε καθημερινή βάση έχει αποδειχθεί ότι είναι ακίνδυνη για τα άτομα με διαβήτη. Παράλληλα είναι και ένα εξαιρετικό υποκατάστατο για τα επεξεργασμένα σάκχαρα σε ορισμένα τρόφιμα.

Η προσθήκη μπανανών σε μια υγιεινή διατροφή βελτιώνει επίσης, ελαφρώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βοηθά τα άτομα που πάσχουν από φυσικά υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

www.instyle.gr