Πόλεμος στην Ουκρανία: Φεύγουν οι Έλληνες από τη Μαριούπολη

Δημοσιογράφοι, πολίτες και προσωπικό του προξενείου εγκαταλείπουν την πόλη καθώς η πρώτη γραμμή των μαχών έρχεται όλο και πιο κοντά

Στις αμέσως επόμενες ώρες αναμένεται να ξεκινήσει η επιχείρηση αποχώρησης από την εμπόλεμη Μαριούπολη, στην οποία ακούγονται εκρήξεις, καθώς η πρώτη γραμμή των μαχών έρχεται όλο και πιο κοντά. Από την πόλη θα ξεκινήσουν με κονβόι 20 δημοσιογράφοι και τεχνικοί με πορεία προς τα δυτικά τόνισε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην περιοχή Σταύρος Ιωαννίδης. Παράλληλα, οι Έλληνες πολίτες που είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον να φύγουν από τη Μαριούπολη ενημερώνονται από το Γενικό Προξενείο και την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Στο πρώτο αυτοκίνητο θα επεμβαίνει ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωσταλένος. Στην πορεία προς τα δυτικά θα ενσωματωθούν και άλλα οχήματα. Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για αποστάσεις καθοδόν για να μη χαθεί κανείς στην περίπτωση που υπάρχει μηχανικό πρόβλημα ή πρόβλημα καυσίμων, καθώς υπάρχει πλαφόν στην περιοχή. 

Η αποστολή έχει εφοδιαστεί με ρηματική διακοίνωση που έχει σταλεί μέσω του ΥΠΕΞ για να το δείχνουν στους Ρώσους. Ο προγραμματισμός είναι η πομπή να μετακινηθεί προς την πόλη Ζαπορίζιε και στη συνέχεια, ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν προς τα σύνορα με την Μολδαβία, όπου θα υπάρχει κλιμάκιο της Πρεσβείας Βουκουρεστίου υπό την Πρέσβη Σοφία Γραμματά για να τους παράσχει κάθε δυνατή αρωγή.

Ο Γενικός Πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης θα παραμείνει στο Γενικό Προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Πηγές: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ