Πως γιόρτασε η Χαλκιδική την Παναγία

Η Κοίμηση της Παναγίας εορτάστηκε και χιλιάδες πιστοί έσπευσαν στους ναούς και στα αμέτρητα προσκυνήματα της Παναγίας για να τιμήσουν με ιδιαίτερη λαμπρότητα τη Θεοτόκο και το λεγόμενο «Πάσχα του καλοκαιριού».

Ανήμερα του Δεκαπενταύσουστου κάτοικοι και επισκέπτες κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό στη Σάρτη για να παρακολουθήσουν την Θεία Λειοτυργία και να προσκηνύσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, την οποία έβγαλε ο εφημέριος από το προσκυνητάρι της και την έφερε στο κέντρο του Ναού, όπου εψάλη αγιασμός.

Οι κάτοικοι της Αθύτου τιμού την Κοίμηση της Θεοτόκου στο εξωκκλήσι που κτίστηκε το 1885 και αφιερώθηκε στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Την παραμονή τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός και η αρτοκλασία, ενώ το πρωί η Θεία Λειτουργία.

Στον Άγιο Πρόδρομο οι νέοι του χωριού μετά τον πανηγυρικό Εσπερινό, πήραν στους ώμους τους τον ολάνθιστο με τριαντάφυλλα από τους κήπους του χωριού Επιτάφιο της Παναγίας και τον περιέφεραν στους δρόμους του χωριού.

Λαμπροί εορτασμοί στη Μεγάλη Παναγία

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου στο προσκύνημα της Μεγάλης Παναγίας χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεοκλήτου.

Το απόγευμα της Τρίτης τελέστηκε Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός και στη συνέχεια εψάλησαν τα εγκώμια της Θεοτόκου και έγινε περιφορά του Επιταφίου στην αυλή των Κατασκηνώσεων της Μητροπόλεως Ιερισσού, διότι ο ιστορικός Ιερός Ναός της Παναγίας με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού αναπαλαιώνεται και προσωρινά δεν λειτουργεί.

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις στη Μ. Παναγία παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, η αντιπεριφερειάρχης, Κατερίνα Ζωγράφου, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής.

Στο Ιερό Προσκύνημα της Μεγάλης Παναγίας το πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία. Συνέρρευσαν φέτος, όπως και κάθε χρόνο, πολλοί πιστοί από τη Χαλκιδική για να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν στη Μεγαλόχαρη.