Πώς το KOUZINA 2023 «πυροδότησε» τουριστικά την Ανατολική Χαλκιδική

Μια συναρπαστική case study του ελληνικού τουρισμού

Μια στρατηγική συνεργασία του Δήμου Αριστοτέλη

και του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής με επικεφαλής chef τη Ντίνα Νικολάου

Το ανεπιτήδευτο πρόσωπο της Ανατολικής Χαλκιδικής, αλλά και το τουριστικό οικοσύστημα γύρω από τις τοπικές κλαδικές επιχειρήσεις προώθησε φέτος η γαστρονομική γιορτή KOUZINA, η οποία πραγματοποιήθηκε σε όλο το γεωγραφικό εύρος του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής από τις 15 Μαΐου έως και τις 15 Ιουνίου 2023.

Το περιεχόμενο

Αφιερωμένο στις θεματικές (γαστρονομικές, πολιτιστικές και τουριστικές) δικτυώσεις του Δήμου με μεσογειακούς προορισμούς – το KOUZINA απέδειξε εκ νέου ότι ο σχεδιασμός του εισχωρεί σε όλους τους τοπικούς εναλλακτικούς τουριστικούς πυλώνες. Μέσα από το πρόγραμμα με τίτλο «πράσινα μεσογειακά νησιά στην ίδια γεωγραφική παράλληλο», o Δήμος ολοκλήρωσε τις διαδικασίες δικτύωσής του με το Ajaccio της Κορσικής και τη Messina της Σικελίας με κοινή θεματική τουριστική στόχευση τις σχολικές και πολιτιστικές ανταλλαγές. Παράλληλα, δικτυώθηκε με το Δήμο Leskovac της Σερβίας με θεματικό ανταλλακτικό στοιχείο τον προσκυνηματικό τουρισμό και τις κορυφαίες εκδηλώσεις πολιτισμού.

Ο πολιτισμός

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, το KOUZINA ενέταξε στις δραστηριότητές του εκδηλώσεις πολιτισμού από την ενότητα του Δήμου με τίτλο ΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ,  (γιορτές των ελληνιστικών χρόνων, αφιερωμένες στη μνήμη του Έλληνα φιλόσοφου Αριστοτέλη). Το «Αριστοτελικό Συμπόσιο» στο Άλσος του Αριστοτέλη, «Η πορεία του Μεγαλέξανδρου στη Βαλκανική» στο Νεοχώρι και «η Μοναστηριακή Κουζίνα» στον αρχαιολογικό χώρο της Μονής Ζυγού στην Ουρανούπολη επιβεβαίωσαν ότι ο τουρισμός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της αυθεντικότητας.

Οι guest chef

Οκτώ Έλληνες και Ευρωπαίοι guest chef πλαισίωσαν ντόπιους:

• Ο Romauld Royer από την Κορσική και η επικεφαλής chef του KOUZINA Ντίνα Νικολάου

 Συνεργάσθηκαν: με τον executive chef του Mount Athos Resort Τάσο Παρασκευαίδη και την executive chef του Xenia Ouranoupolis Ειρήνη Σδούκου

 Παρουσίασαν: θαλασσινές μεσογειακές γεύσεις, ταξιδεύοντας το κοινό από το Ajaccio μέχρι την Ιερισσό και την Ουρανούπολη.

• O Emmie Briffa από τη Βαλέτα της Μάλτας και η Σοφία Γεωργακάκη των ΔΕΛΤΑ 360

 Παρουσίασαν: μαλτέζικο street food μενού στα Καραγάτσια της Αμμουλιανής.

💡Ο ίδιος chef και ο executive chef του Avaton Luxury Villas Resort – Relais Chateaux Πάνος Παπαδόπουλος πρόσφεραν στο κοινό καταπληκτικό μαλτέζικο μενού – με κυρίως πιάτο κουνέλι σε τρεις μαγειρικές εκδοχές.

• Ο Elisio Bernardes από την Πορτογαλία

 Προετοίμασε: αυθεντικά πορτογαλικά πιάτα ψαρικών στην Ιερισσό, καθώς και αντίστοιχα tapas στο Finest Fish Restaurant Kokkinos της Ουρανούπολης – όλα βασισμένα στη θαλασσινή πρωτογενή παραγωγή του Αγίου Όρους.

• Η executive chef του εμβληματικού Maimi SeaFood Restaurant της Θεσσαλονίκης Σοφία Τεφτσή

 Παρουσίασε: στο Restaurant Olympic της Ολυμπιάδας ένα ελληνικό μενού της Σμύρνης, μέρος του οποίου θα αποτελέσει signature πιάτο του KOUZINA.

• H chef Σοφία Ουργαντζίδου των ΔΕΛΤΑ 360 και ο chef Νίκος Κιψίδης

 Μαγείρεψαν: στο Armyra SeaFood Restaurant της Ιερισσού πιάτα της θαλασσινής ποντιακής κουζίνας.

Οι βραβεύσεις

Το KOUZINA 2023 βράβευσε ντόπιους chef, οι οποίοι διαπρέπουν εκτός γεωγραφικών «συνόρων» του Δήμου Αριστοτέλη.

Παρουσίασαν εξαιρετικά μενού ως guest chef και Βραβεύθηκαν οι:

1. Δημήτρης Τσανανάς ▶️ στο Άλσος του Αριστοτέλη / στα Στάγειρα,

2. Πέτρος Δαμουλάς  ▶️ στο Molos SeaSide Restaurant των Νέων Ρόδων,

3. Παναγιώτης Τζιουρτζιούμης  ▶️ στο Restaurant Akroyiali της Ολυμπιάδας,

4. Θεολόγης Καμπούρης  ▶️ στο Kentrikon Fresh της Ουρανούπολης,

5. Γιάννης Αγγελούδας  ▶️ στα Καραγάτσια της Αμμουλιανής.

Οι αποστολές

Το KOUZINA 2023 υποδέχθηκε 11 δημοσιογραφικές και επαγγελματικές αποστολές: από τις Κάτω Χώρες, την Ελλάδα, τη Γαλλία (Κορσική), τη Σικελία (Μεσσήνα, Παλέρμο), τη Γερμανία (Αμβούργο, Ντίσελντορφ), τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Πολωνία, τη Μάλτα, τη Δανία και την Πορτογαλία. Η καταγραφή των δραστηριοτήτων του συνδέθηκε με την ολιστική καταγραφή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ανατολικής Χαλκιδικής.

Τα αποκόμματα Τύπου

• Σημαντικά αποκόμματα Τύπου και social media αναφορές από την Ολλανδία κάνουν ήδη το γύρο του διαδικτύου https://www.ronreizen.nl/reisverhaal/halkidiki-smeltkroes-vol-cultuur-en-natuur , την ίδια στιγμή που τα αντίστοιχα βελγικά έντυπα του Σεπτεμβρίου και του επόμενου Μαρτίου θα συνδέσουν τη γαστρονομία με τον περιπατητικό τουρισμό και το υφιστάμενο περιπατητικό δίκτυο του Δήμου Αριστοτέλη.

• Σπουδαίο 6σέλιδο αφιέρωμα στη γαλλική γαστρονομική έκδοση Regal προέβαλε δεκάδες τοπικούς γαστρονομικούς ήρωες – παραγωγούς και αντίστοιχα τοπικά προϊόντα.

• Αφιερώματα από τη Γερμανία αναμένεται να αναφερθούν στη σύμπραξη του Δήμου Αριστοτέλη με τον τουριστικό οργανισμό Attika Reisen και στην καμπάνια πώλησης οινοτουριστικών πακέτων στο δικτυωμένο οινικά Freiburg και στη Βάδη Βυρτεμβέργη αντίστοιχα.

• Οι Δανοί έχουν ήδη προβεί στις πρώτες αναφορές σε μεγάλα τουριστικά έντυπα της Δανίας https://travelbynomas.com/artikler/graekenland-en-livsaendrende-oplevelse/ και της Σουηδίας https://firstclassmagazine.se/paradiset-ermionida-i-grekland/ (σε συνεργασία με το Γραφείο Ε.Ο.Τ. Σκανδιναβίας), ενώ αναμένεται εκτενέστερο αφιέρωμα στις V.I.P. προτάσεις της περιοχής (τουρισμός πολυτελείας).

• Αφιερώματα Ελλήνων διαμορφωτών κοινής γνώμης κατέκλησαν το διαδίκτυο: επί έναν ολόκληρο μήνα η Ανατολική Χαλκιδική κυριάρχησε δημοσιογραφικά στην ελληνική τουριστική αγορά.

Οι τηλεοπτικές καλύψεις 

• Εκτενές είναι το αφιέρωμα της κορσικανικής τηλεόρασης στην Ανατολική Χαλκιδική https://widestudios.fromsmash.com/daKuT9c_Pv-ct Πρόκειται για μία υψηλής ποιότητας τηλεοπτική παραγωγή, η οποία για πρώτη (ιστορική) φορά προβάλει την Ανατολική Χαλκιδική στη νησιωτική Γαλλία. Η σύνδεση της γαστρονομίας με το πρόγραμμα σχολικών ανταλλαγών που συμφωνήθηκε μέσα από τη δικτύωση των δύο Δήμων αποδεικνύει τον ευρύτατα διεισδυτικό ρόλο του γαστρονομικού τουρισμού ως κεντρικού πυλώνα σε όλους τους τουριστικούς άξονες.

• Η κρατική τηλεόραση TVR Ρουμανίας αναμένεται να αφιερώσει ένα ολόκληρο επεισόδιο στην εκπομπή Life & Style cu Maria Andrei, το οποίο καταγράφει την εκδήλωση της μοναστηριακής κουζίνας στη Μονή Ζυγού (31.5.23).

• H τηλεόραση της Μεσσήνας προέβαλε την επικείμενη συνεργασία των δύο Δήμων με τον πιο εμφατικό τρόπο https://www.messinaweb.tv/messina-e-aristotele-unite-da-un-gemellaggio/?fbclid=IwAR22ST5zpji9Lpw491NqvgvM13pEqetiFzuLW34IJQR8v9sm_j-3WBm1w6I

• Η ελληνική κρατική τηλεόραση προώθησε δύο μεγάλες εκδηλώσεις του KOUZINA σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Οι σπουδαίες συμμετοχές

Σπουδαίες συμμετοχές ενίσχυσαν την τουριστική εξωστρέφεια, που καλλιεργείται στο Δήμο Αριστοτέλη τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

• Ως ξεχωριστή παρουσία στη διοργάνωση κρίνεται αυτήν της Πρέσβειρας της Πορτογαλίας στην Ελλάδα, Helena Paiva, η οποία στήριξε τη συμμετοχή της Πορτογαλίας στο φετινό KOUZINA ως τιμώμενης μεσογειακής χώρας.

• Ο Δήμαρχος του πολωνικού Δήμου Kolmo Andrej Duda,

• ο Αντιδήμαρχος του Παλέρμο Dario Falzone,

• εκπρόσωποι του Δήμου Μεσσήνας με επικεφαλής τον Daniele Macris,

• οι αντιδήμαρχοι του Ajaccio: Simone Guerrini (Πολιτισμού), Rose-Marie Ottavy-Sarrola (Παιδείας) και Christelle Combette (Τουρισμού),

• οι αντιδήμαρχοι του Lescovak: Aleksandar Pejčić και Zoran Vukašinović

εγγυήθηκαν για τις επικείμενες συνεργασίες, όπως αυτές υπογράφηκαν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Οι πωλήσεις

Μέσα από τις συνεργασίες που ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια του KOUZINA 2023:

• πακέτα σχολικού και πολιτιστικού τουρισμού αναμένεται να αποσταλούν σε Κορσική (μέσω του τουριστικού οργανισμού Ollandini), Σικελία, Πολωνία και Πορτογαλία, προκειμένου να πωληθούν την επόμενη Άνοιξη,

• οινοτουριστικά πακέτα διακοπών θα διοχετευθούν στη Γερμανία από το ATTIKA REISEN, προκειμένου αυτά να αξιοποιήσουν την οινική δικτύωση του Δήμου Αριστοτέλη με το Freiburg.

• trekking πακέτα «στη γη του Άθωνα και του Αριστοτέλη» θα «τρέξουν» από το επόμενο Φθινόπωρο στην Ολλανδία και το Βέλγιο. 

Πέρα από μια γαστρονομική παράθεση, την οποία πραγματοποίησαν με πίστη 174 τοπικές επιχειρήσεις και φορείς,  το KOUZINA αποτελεί ένα πολυσύνθετο και άρτια οργανωμένο τουριστικό project, το οποίο σχεδιάζεται και υλοποιείται από product manager – με θεσμική πρωτοβουλία του Δήμου Αριστοτέλη και συμμετοχή του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

Το KOUZINA 2024 θα είναι αφιερωμένο στη σύζευξη της Ανατολικής Χαλκιδικής με τη Μάλτα, ενώ θα εστιάσει και στην ιταλική κουζίνα της Τοσκάνης και της Σικελίας. Ολόκληρη η παρουσίαση του θα πραγματοποιηθεί στην Τελετή Απονομής Βραβείων, που θα πραγματοποιεί στην παραλία της Ιερισσού το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.