Ποσά ρεκόρ στη δημοπρασία της προσωπικής συλλογής της ‘Οντρεϊ Χέπμπορν

Με περισσότερες από 600.000 στερλίνες για το σενάριο της ταινίας «Πρόγευμα στο Τίφανις», η δημοπρασία της προσωπικής συλλογής της ‘Οντρεϊ Χέπμπορν απέφερε 4,6 εκατομμύρια στερλίνες (5,3 εκατ. ευρώ) στο Λονδίνο, ανακοίνωσε ο οίκος Κρίστις. Η πώληση αυτή που αποφασίστηκε από τα παιδιά της ηθοποιού θα συνεχιστεί μέσω Διαδικτύου έως τις 4 Οκτωβρίου μετά τη φυσική πώληση που διήρκησε σχεδόν 10 ώρες την Τετάρτη.

«Όλα ήταν μέσα στην αποθήκη του σπιτιού μας στην Ελβετία. Η μητέρα μου δεν ήταν συλλέκτρια αλλά κρατούσε ορισμένα κομμάτια για συναισθηματικούς λόγους γιατί αυτά τής έφερναν αναμνήσεις», είχε εξηγήσει πριν από τη δημοπρασία ο Λούκα Ντότι, ο ένας από τους δυο γιους του ινδάλματος του Χόλιγουντ που πέθανε το 1993 σε ηλικία 63 ετών.

Συνολικά, δημοπρατήθηκαν περίπου 500 προσωπικά αντικείμενα που ανήκαν στη βρετανίδα ηθοποιό, γεννημένη στο Βέλγιο, από πατέρα τραπεζίτη και μητέρα μέλος της ολλανδικής αριστοκρατίας. Ανάμεσά τους, η βαλίτσα με την οποία φέρεται να αποβιβάστηκε η Χέπμπορν στο Λονδίνο το 1948 για να δοκιμάσει την τύχη της ως ηθοποιός και τα πρωτότυπα σενάρια στα οποία υπήρχαν τα ιδιόχειρα σχόλιά της, όπως αυτό του θρυλικού «Breakfast at Tiffany’s» («Πρόγευμα στο Τίφανις», 1961) ή του «Charade» («Ραντεβού στο Παρίσι», 1963).

Ωστόσο, η γκαρνταρόμπα της ηθοποιού, που διακρινόταν για την κομψότητά της, ήταν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με τα μαύρα φορέματά της, τις πολύχρωμες μπαλαρίνες, τα φουλάρια της και τα γυαλιά ηλίου.

Το πρωτότυπο σενάριο του «Breakfast at Tiffany’s» ήταν αυτό που σφράγισε τη δημοπρασία της Τετάρτης. Κατακυρώθηκε στις 632.750 στερλίνες (721.800 ευρώ) καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ για σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η τιμή του κυμαινόταν από 60.000 έως 90.000 στερλίνες. Τα μέρη του σεναρίου που αφορούσαν τον ρόλο της Χόλυ Γκολάιτλι, που υποδύθηκε η Χέπμπορν, ήταν σημειωμένα με τιρκουάζ μελάνι που χρησιμοποιούσε η ηθοποιός, ορισμένες λέξεις ήταν υπογραμμισμένες με μπλε στιλό ή με μολύβι.

Το σενάριο για την ταινία «My Fair Lady» («Ωραία μου Κυρία»), το 1964, πωλήθηκε 206.250 στερλίνες (235.000 ευρώ).

Το τελευταίο κομμάτι της ημέρας, ένα βραχιόλι Tiffany του τέλους της δεκαετίας του 1980, δώρο του σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ, στο οποίο ήταν χαραγμένη η φράση: «Είστε η έμπνευσή μου, για πάντα» πωλήθηκε 332.750 στερλίνες (379.700 ευρώ). Η αρχική εκτίμηση ήταν από 3.000 έως 5.000 στερλίνες.

Η οικογένεια της ηθοποιού κράτησε διάφορα προσωπικά της αντικείμενα, όπως τα βραβεία της και κυρίως το ‘Οσκαρ που απέσπασε το 1954 για την ερμηνεία της στην ταινία «Roman Holiday» («Διακοπές στη Ρώμη»).

in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ