Πόσο θα κοστίσουν φέτος τα σχολικά

Τα αποτελέσματα της έρευνάς του για τις τιμές των σχολικών έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ΚΕΠΚΑ.

Όπως προκύπτει, το κόστος, για την αγορά των σχολικών, για ένα παιδί, κυμαίνεται για το Δημοτικό, από 15,82 ευρώ έως 446,31 ευρώ και για το Γυμνάσιο – Λύκειο, από 26,27 ευρώ έως 501,74 ευρώ.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. εφιστά την προσοχή των καταναλωτών καθώς όπως τονίζεται στην αγορά, μπορούμε να βρούμε ένα πολύ μεγάλο εύρος τιμών. “Αν προτιμήσουμε τα ακριβά, τελευταίας μόδας προϊόντα, θεωρώντας ότι, έτσι, το παιδί μας θα προβληθεί, θα πληρώσουμε 2.721,18% παραπάνω, για το Δημοτικό και 1.809,94% παραπάνω, για το Γυμνάσιο – Λύκειο”, σημειώνει ενώ προσθέτει ότι τα ακριβά και τα εξεζητημένα σχολικά μπορούν να δημιουργήσουν ακόμα και πρόβλημα κοινωνικής ένταξης, για το παιδί μας. Τα σχολικά είδη είναι εργαλεία μάθησης και όχι επίδειξης.

 

Ακραίες τιμές

Διευκρινίζει ότι για τον υπολογισμό του συνολικού κόστους των σχολικών ειδών δε έλαβε υπόψη τις ακραίες υψηλές τιμές, που υπάρχουν στην αγορά. Π.χ. Μολύβι: 65 ευρώ, Διαβήτης: 53,40 ευρώ, Ντοσιέ: 23,90 ευρώ, Ξυλομπογιές: 43,60 ευρώ, Τσάντα Δημοτικού: 219 ευρώ, Τσάντα Γυμνασίου Λυκείου: 219 ευρώ.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. συμβουλεύει τους γονείς να επιλέξουν προϊόντα, που η τιμή τους βρίσκεται, πιο κοντά στις χαμηλές τιμές. “Πρέπει να περιοριστεί η ζήτηση των εξεζητημένων και πανάκριβων σχολικών. Σε μια περίοδο κρίσης, δεν είναι δυνατό να επιβραβεύουμε ακραίες πρακτικές, ίσως και πρακτικές αισχροκέρδειας (από όπου και αν προέρχονται), γιατί θέλουμε π.χ. η τσάντα του παιδιού μας να έχει τον ήρωα της φετινής κινηματογραφικής επιτυχίας” τονίζει και εύχεται καλή σχολική χρονιά.