Πόσο βαθιές θα είναι οι πληγές του Covid19 στην ελληνική οικονομία: Οι εκτιμήσεις έξι οίκων

Στην εντατική θα στείλει φέτος τις ευρωπαϊκές οικονομίες, μεταξύ των οποίων και την ελληνική, ο Covid19. Το πλήγμα θα είναι βαρύτατο φέτος, αλλά η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναρρώσει δυναμικά το 2021. Αν και οι εκτιμήσεις των οίκων για την έκταση της εφετινής συρρίκνωσης του ΑΕΠ διαφέρουν σημαντικά, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι θα έχουμε ανάπτυξη τύπου V. Οι πληγές δεν θα επουλωθούν εντελώς, αλλά οι ρυθμοί ανάπτυξης προβλέπεται να είναι από τους πλέον δυναμικούς παγκοσμίως.

Τόσο το μαξιλάρι ρευστότητας που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση και το σχετικά ευνοϊκό κόστος δανεισμού στις αγορές (χάρη και στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ) βοηθούν την κυβέρνηση να στηρίξει την οικονομία. Όσο για τον ισχυρό πυλώνα των τελευταίων ετών, τον τουρισμό δεν θα μείνει μεν αλώβητος, αλλά χάρη στην έντονη εποχικότητά του θα καταφέρει να αντισταθεί στις ισχυρές πιέσεις.

Η νεότερη εκτίμηση έρχεται από την HSBC και θέλει το ΑΕΠ να κάνει βουτιά της τάξης του 10,3% το δεύτερο τρίμηνο και 6% στο σύνολο του έτους. Οι απώλειες αυτές θα καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό, με την ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμούς 5,8% την επόμενη χρονιά. Η αρχική εκτίμηση της βρετανικής τράπεζας έκανε λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης 2,3% φέτος και 2,1% το 2021. Σύμφωνα με την HSBC ο τουρισμός θα είναι ο κλάδος που θα δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα όπως συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο το γεγονός ότι οι εισπράξεις στην Ελλάδα σε ποσοστό 85% έρχονται το διάστημα Μαΐου- Οκτωβρίου βοηθά ώστε από την επόμενη χρονιά να έχουμε πλήρη ανάκαμψη.

Παρόμοια είναι η εκτίμηση της αμερικανικής Morgan Stanley, που βλέπει το ελληνικό ΑΕΠ να συρρινώνεται κατά 5,3% φέτος. Οι αναλυτές της Morgan ωστόσο εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το 2021, προβλέποντας ρυθμούς ανάπτυξης 6,3%.  

Από την πλευρά της η Goldman Sachs βλέπει βαθύτερη ύφεση, με το ΑΕΠ να χάνει 9% φέτος. Αντιθέτως η Citi προς το παρόν κάνει λόγο για συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά μόλις 1,4%. Δεν αποκλείεται πάντως να έχουμε νέα αναθεώρηση επί τα χείρω.

Αυτό συνέβη με τον οίκο Scope Ratings , ο οποίος πριν από λίγες εβδομάδες έκανε λόγο για ύφεση 1% για να αναθεωρήσει δραστικά σε βουτιά 7% για το ελληνικό ΑΕΠ το 2020.

Όλες οι παραπάνω εκτιμήσεις μπορούν να θεωρηθούν έως και αισιόδοξες, εάν τις συγκρίνει κανείς με την πρόβλεψη της ιταλικής UniCredit. Στην τελευταία έκθεσή της για την ελληνική οικονομία βλέπει άνευ προηγουμένου βουτιά 18,6% φέτος, την ώρα μάλιστα που για το σύνολο της Ευρωζώνης προβλέπει ύφεση 13%. Το 2021 το ΑΕΠ αναμένεται με ένα άλμα 15,5% να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του χαμένου εδάφος, όπως υπολογίζει η Unicredit.

Οι αναλυτές του ιταλικού οίκου εξηγούν πως το γεγονός ότι ο τουρισμός και οι συνδεόμενοι με αυτόν κλάδοι καλύπτουν σχεδόν το 35% του ΑΕΠ και το 20% της απασχόλησης καθιστά την Ελλάδα από τις πλεόν ευάλωτες οικονομίες στην Ε.Ε. Ακόμη και για την ιταλική βλέπει μικρότερη συρρίκνωση της τάξης του 15% φέτος, ενώ υπολογίζει ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 10% και το γαλλικό περίπου 13%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση αναθεωρεί επίσης συνεχώς τις δικές της εκτιμήσεις. Όταν η πανδημία άρχισε να σαρώνει την Ευρώπη είχε εγκαταλείψει το στόχο για ανάπτυξη έως και 2,8%, κάνοντας λόγο για μηδενική μεταβολή του ΑΕΠ ή και ελαφρά συρρίκνωση φέτος. Τώρα πια ούτε αυτό το σενάριο είναι βεβαίως εφικτό, αφού η σφοδρότητα της πανδημίας και η ανάγκη για ολοένα και πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα παγώνουν μεγάλος μέρος της οικονομικής δραστηριότητας.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας  έκανε λόγο για ύφεση της τάξης του 4%. Αξίζει να θυμίσουμε ότι τα έως τώρα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας ανέρχονται στα 6,8 δισ. ευρώ ή 3,5% του ΑΕΠ.

naftemporiki.gr