Προκόπης Παυλόπουλος: Δεν υπάρχουν “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο

Δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, τόνισε από τον Αλμυρό του Βόλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στέλνοντας μήνυμα προς τη γειτονική Τουρκία. Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης. η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, όμως ο προσανατολισμός αυτός έχει μια αυτονόητη, θεσμική και πολιτική, προϋπόθεση.

Τον πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου στο σύνολό τους και επομένως τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Από τις οποίες προκύπτει, δίχως κανένα περιθώριο αμφισβήτησης, ότι δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο είπε ο κ Παυλοπουλος.

Κατά συνέπεια, τα κάθε είδους σύνορα της Ελλάδας-που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης-με τις επακόλουθες συνέπειες μεταξύ άλλων και για την υφαλοκρηπίδα, την αιγιαλίτιδα ζώνη και την ΑΟΖ, είναι επακριβώς καθορισμένα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας .

Συμπεριφορές και δηλώσεις από την πλευρά της Τουρκίας που αμφισβητούν κάθε πτυχή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου, υπονομεύουν το κύρος της στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας και θέτουν φραγμούς στην ευρωπαϊκή της προοπτική, οδηγώντας έτσι στην απομόνωση της με δική της ευθύνη, ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος.