Προσεχώς και στο εξωτερικό με την «άυλη» ταυτότητα στο κινητό

Με το smartphone στο χέρι φαίνεται πως θα μπορούμε να ταξιδεύουμε στην Ευρώπη στο άμεσο μέλλον. Η νέα ψηφιακή ταυτότητα, όπως και το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης, από τις 27 Ιουλίου θα βρίσκονται μόλις ένα κλικ μακριά, μέσα από το ειδικό ψηφιακό «πορτοφόλι» του gov.gr. Αν και επί του παρόντος μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο εντός Ελλάδος, τα γρανάζια έχουν αρχίσει να κινούνται, ώστε να μπορούμε να ταξιδεύουμε με το Wallet ID και εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συζήτηση στην Ευρώπη για το ενδεχόμενο μιας κεντρικής ρύθμισης, προκειμένου οι ψηφιακές ταυτότητες να αναγνωρίζονται για μετακινήσεις σε όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., έχει ήδη ξεκινήσει. Ουσιαστικά, η επίσημη πρώτη έγινε με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που φιλοξενούνταν επίσης σε ενός είδους ψηφιακό «πορτοφόλι», αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν οι δικλείδες ασφαλείας ώστε αυτό να δουλέψει σωστά.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, και πιθανώς μέχρι η Κομισιόν να καταλήξει σε μία απόφαση, υπάρχει και η δυνατότητα σύναψης διμερών συμφωνιών μεταξύ της Ελλάδας και άλλου κράτους, προκειμένου στις μετακινήσεις πολιτών μεταξύ των δύο να αναγνωρίζονται οι άυλες ταυτότητες στα Wallets.

Με τον λήγοντα του ΑΦΜ και την ψηφιακή ταυτότητα

Εντωμεταξύ, το Wallet ID φτάνει δια μέσου τροπολογίας που κατέθεσε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στις 27 Ιουλίου, για να αποθηκεύονται εκεί σε ψηφιακή μορφή τόσο η αστυνομική ταυτότητα, όσο και το δίπλωμα οδήγησης. Μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής στο gov.gr, την ηλεκτρονική πύλη του ελληνικού δημοσίου, κάθε φυσικό πρόσωπο θα μπορεί, αφού βεβαίως αυθεντικοποιηθεί, να «κατεβάσει» τα άυλα έγγραφα στο κινητό του.

Πρόκειται στην ουσία για ένα ψηφιακό αποθετήριο των εγγράφων ταυτοποίησης του πολίτη. Όπως σημειώνεται στην τροπολογία, που κατατέθηκε εχθές σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, στην ηλεκτρονική εφαρμογή αποθηκεύονται αποκλειστικά σε ψηφιακή μορφή, τα εξής στοιχεία: Για την αστυνομική ταυτότητα, ο αριθμός ταυτότητας, το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες, το πατρώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες, το μητρώνυμο με ελληνικούς χαρακτήρες, ημερομηνία και τόπος γέννησης, η ημερομηνία και η αρχή́ έκδοσης και φωτογραφία του κατόχου.

Ενώ για την άδεια οδήγησης οχήματος, ο αριθμός της άδειας οδήγησης, το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες, η ημερομηνία και ο τόπος γέννησης, η ημερομηνία και η αρχή έκδοσης της άδειας οδήγησης, η ημερομηνία λήξης του διπλώματος, ο ΑΦΜ, ο κωδικός κατηγορίας οχήματος, η ημερομηνία έκδοσης κατηγορίας οχήματος, η ημερομηνία λήξης ισχύος κατηγορίας οχήματος και φωτογραφία του κατόχου.

Η διαδικασία

Η διαδικασία θα γίνει με τη χρήση ειδικής πλατφόρμας η οποία θα ανοίγει σταδιακά από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του κατόχου, κατά τα πρότυπα των εφαρμογών που έχει ανοίξει τελευταία του Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το Wallet ID θα είναι διαθέσιμο για «κατέβασμα» από Google Play και App Store.

Παράλληλα, βεβαίως, δεν ακυρώνεται η ανάγκη για το έργο των νέων ταυτοτήτων, διαβατηρίων, διπλωμάτων και άλλων εγγράφων ασφαλείας, με υψηλότερα standards σε σύγκριση με τα υφιστάμενα, προκειμένου να ανταποκρίνονται και στις ευρωπαϊκές και διεθνείς απαιτήσεις ασφαλείας. Όμως, ο διαγωνισμός των 515 εκατ. ευρώ, που ξεκίνησε στα τέλη του 2020, έχει ουσιαστικά παγώσει μετά από πλήθος προσφυγών των συμμετεχόντων και αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το εάν θα συνεχιστεί ή θα πρέπει να ξαναπροκηρυχθεί. Η νέα ταυτότητα θα έχει τη μορφή πιστωτικής κάρτας και θα διαθέτει ζώνη μηχανικής ανάγνωσης, για αναγνώριση από ειδικά μηχανήματα σάρωσης.

in.gr