Πρόσκληση Βίτσα προς ΗΠΑ για επενδύσεις στην Ελλάδα

Το αμερικανανικό Πεντάγωνο, επισκέφθηκε χθες, 10 Οκτωβρίου, στην Ουάσινγκτον, ο Έλληνας αν. υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, και συναντήθηκε με την υφυπουργό Άμυνας για θέματα Διεθνούς Ασφαλείας των ΗΠΑ Katie Wheelbarger και τον υφυπουργό Άμυνας για θέματα Πολιτικής Ευρώπης και ΝΑΤΟ Thomas Goffus.

Το βράδυ (τοπική ώρα) μίλησε σε εκδήλωση για τη δικτύωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας (hellenic infustry networking even), στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης αμυντικών συστημάτων AUSA 2017, όπου ανακοινώθηκε η ίδρυση παραρτήματος της AUSA (Association of Us Army) στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, εκπρόσωποι αμερικανικών και ελληνικών εταιρειών, ο διευθυντής της ΓΔΑΕΕ, η αντιπρόεδρος του AUSA και άλλοι. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «δεν είναι πλέον η πηγή “κακών ειδήσεων” σχετικά με οικονομικά ζητήματα».

«Έπειτα από επτά χρόνια κρίσης, τα οποία δημιούργησαν μια πολύ αρνητική κατάσταση για τη Ελλάδα και για τους Έλληνες και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, σήμερα βρισκόμαστε σε θέση να πούμε με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα και η ελληνική οικονομία γυρίζει σελίδα. Η χώρα μπορεί να πατά στα πόδια της.

Αυτή η νέα εποχή, η οποία, όμως, είναι και γεμάτη προκλήσεις, μας καλεί να σχεδιάσουμε ένα μέλλον πιο δημιουργικό, που δεν θα έχει τις ατέλειες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Μια νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης» τόνισε αν. υπουργός.

Ακολούθως, απευθύνοντας κάλεσμα το οποίο -όπως είπε- «αποτελεί ταυτόχρονα μια πρόκληση και μια πρόσκληση», ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, στην αναμφισβήτητα γεωστρατηγική της θέση, στο γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ «από τα πρώτα χρόνια», του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβάνοντας και το ότι η χώρα «αποτελεί νησίδα αλλά και βάθρο ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι ένα ανοιχτό πεδίο ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Γόνιμο έδαφος για νέες επενδύσεις, από την αμυντική βιομηχανία μέχρι τον τουρισμό και τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Όποιος επενδύσει στην Ελλάδα, ή ανοίξει οικονομική συνεργασία με φορείς που ήδη δραστηριοποιούνται στην ελληνική οικονομία, μπορεί να προσδοκά σε άμεσα οφέλη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ