Προσπάθεια κατασκευής οργανωμένου Skate Park στον δήμο Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Free&Union έχει ως σκοπό την δημιουργία οργανωμένων Skate Park σε όλη την Ελλάδα, για να προωθήσει τα αθλήματα του Skateboard, του BMX και των in-line skate. Για να το κάνει αναζητά περιοχές στις οποίες υπάρχει έντονη ενασχόληση από την νεολαία του τόπου για τα συγκεκριμένα αθλήματα.

Μία από αυτές τις περιοχές που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον τους και βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις για την κατασκευή ενός τέτοιου πάρκου είναι και ο Δήμος Νέας Προποντίδας.

Το Νέα Μουδανιά Blog, μίλησε με τον πρόεδρο και συνιδρυτή της Free&Union, κ. Δημήτρη Παπαδόπουλο και του ζήτησε να αναπτύξει την φιλοσοφία του εγχειρήματος αλλά και να μας ενημερώσει σε ποιο σημείο έχει φτάσει η επικοινωνία με την δημοτική αρχή.

Καλώς ήρθατε στα Νέα Μουδανιά blog κύριε Δημήτριε Παπαδόπουλε.

Καλώς σας βρήκα και σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

Θα θέλατε να μας πείτε δύο λόγια για εσάς και για τον Οργανισμό σας;

Ονομάζομαι Δημήτριος Παπαδόπουλος και είμαι συνιδρυτής και πρόεδρος στο νεοσύστατο μη κερδοσκοπικό οργανισμό FREE&UNION που σκοπό έχει να υλοποιήσει την κατασκευή οργανωμένων skate park, όπου υπάρχει ζήτηση και ενασχόληση με τα αθλήματα του Skateboard, του BMX και των in-line skate.

Υπάρχει έντονη ενασχόληση και ζήτηση στον Δήμο Νέας Προποντίδας για τη δημιουργία ενός οργανωμένου skatepark;

Έχουμε διαπιστώσει ότι η ενασχόλησή από παιδιά, εφήβους και νέους γενικότερα, με τα αθλήματα του Skateboard του BMX και των in-line skate είναι αυξημένη στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Νέας Προποντίδας και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που αποτελούν ολυμπιακά αθλήματα. Έτσι η δημιουργία ενός οργανωμένου skatepark επιβάλλεται.

Γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει ένας τέτοιος οργανωμένος χώρος στον Δήμο;

Είναι σημαντικό γιατί τα πλεονεκτήματα ενός οργανωμένου skatepark είναι πολλαπλά. Υπάρχουν τα αθλητικά και κοινωνικά οφέλη καθώς και τα οικονομικά.

Τα αθλητικά οφέλη εξυπακούονται διότι τα αθλήματα που γίνονται σε κατάλληλες, οργανωμένες και ειδικά σχεδιασμένες εγκαταστάσεις προσφέρουν στους αθλητές τη μέγιστη δυνατότητα εξέλιξης καθώς και την απαραίτητη ασφάλεια.

Τα κοινωνικά οφέλη είναι κι αυτά σημαντικά καθώς τα παιδιά και οι νέοι μπορούν να αποφύγουν ριψοκίνδυνες καταστάσεις που προκύπτουν όταν αυτά αναγκαστικά λόγω έλλειψης τέτοιων χωρών γίνονται σε δρόμους και πλατείες, που δεν προσφέρονται για τα συγκεκριμένα αθλήματα. Επιπλέον σε έναν τέτοιο χώρο μπορούν να κοινωνικοποιηθούν, να εξελιχθούν ως αθλητές χωρίς να χρειάζεται να καταστρέψουν τις δημόσιες περιουσίες (παγκάκια, μάρμαρα, πεζούλια και λοιπά), να αισθάνονται ότι ανήκουν σε μία κοινότητα και όχι στο περιθώριο, να αποκτήσουν αίσθηση ευθύνης βοηθώντας στην φροντίδα του skatepark και κυρίως να κρατηθούν μακριά από επικίνδυνες ουσίες (ναρκωτικά,αλκοόλ και κάπνισμα), που θα μπορούσαν να προμηθευτούν στο δρόμο αλλά όχι στους χώρους ενός οργανωμένου και προστατευμένου skatepark.

Τα οικονομικά οφέλη είναι κι αυτά εξίσου σημαντικά, καθώς ένα σύγχρονο με σωστές προδιαγραφές skatepark αποτελεί πόλο έλξης τουριστών και αθλητών από όλο τον κόσμο. Επίσης σε αυτό μπορούν να διεξαχθούν διάφορες αθλητικές διοργανώσεις που συνοδεύονται από καλλιτεχνικά, μουσικά και πολιτιστικά δρώμενα. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η τοπική οικονομία. Επιπλέον η κατασκευή αυτού του χώρου θα πυροδοτήσει τη δημιουργία συλλόγων που θα μπορούν να τον χρησιμοποιούν για να προπονούν τους αθλητές τους και αυτό γεννάει μια μικροοικονομία και δίνει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν επαγγελματικά.

Που βρισκόμαστε ως χώρα αλλά και ως Δήμος σε σχέση με αυτούς τους χώρους και που φιλοδοξείτε να φτάσουμε από τη στιγμή που τα αθλήματα αυτά κατατάσσονται πλέον στα Ολυμπιακά;

Δυστυχώς τόσο η χώρα μας και αναλογικά και ο Δήμος Νέας Προποντίδας βρίσκονται αρκετά πίσω σε σχέση με τους οργανωμένους χώρους παρόλο που η ενασχόληση είναι αυξημένη και υπάρχουν πολλοί καλοί αθλητές σε όλη την Ελλάδα. Λόγω έλλειψης των ειδικών εγκαταστάσεων δεν υπάρχει η δυνατότητα για σωστή προπόνηση και ούτε η αναγνώριση τους ως επαγγελματίες αθλητές του χώρου.

Τώρα που είναι Ολυμπιακά αθλήματα έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να κατασκευάσουμε τέτοιους χώρους και να δώσουμε τη δυνατότητα για εξέλιξη σε όλους τους τομείς σε σχέση με τα αθλήματα αυτά. Ήδη από το 2017 διεξάγεται παγκόσμιο πρωτάθλημα για το skate και όσες χώρες είχαν έτοιμες εγκαταστάσεις και συλλόγους συμμετείχαν σε αυτό ώστε οι αθλητές τους που προκρίθηκαν να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς του 2020 στο Τόκιο που αναβλήθηκαν για το 2021.

Τι στάση τηρεί ο Δήμος Νέας Προποντίδας στις ως τώρα συζητήσεις σας;

Ο Δήμος Νέας Προποντίδας από τη στιγμή που ενημερώθηκε για το θέμα στάθηκε δίπλα μας ως αρωγός και βοηθός ώστε να καταφέρουμε να κατασκευάσουμε μια τέτοια σύγχρονη εγκατάσταση και τον ευχαριστούμε θερμά.

Ποιο είναι το κόστος για μια τέτοια εγκατάσταση και από που προβλέπεται να βρεθούν οι πόροι για την υλοποίηση της;

Το κόστος για μια τέτοια αθλητική εγκατάσταση με τις σωστές προδιαγραφές εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (μέγεθος εγκατάστασης, υπέδαφος, υλικά και λοιπά). Η χρηματοδότηση του θα γίνει εξ ολοκλήρου από τον οργανισμό μας ο οποίος με τη σειρά του αναλαμβάνει να βρει τους κατάλληλους χορηγούς και δωρητές ώστε να μην επιβαρυνθούν οι δημότες.

Πώς θα μπορούσε να βοηθήσει ο καθένας που ενδιαφέρεται να δει ένα τέτοιο χώρο να υπάρχει στην πόλη του;

Θα μας βοηθούσε πολύ αν οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτονταν την ιστοσελίδα μας freeandunion.org ώστε καταρχήν να ενημερωθούν για το έργο μας και αν το επιθυμούν να γίνουν μέλη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού μας. Επίσης αν και οι εποχές είναι δύσκολες και το κάθε ευρώ μετράει για τον καθένα μας, υπάρχει η δυνατότητα δωρεάς για το συγκεκριμένο έργο στον Δήμο Νέας Προποντίδας μέσα από την ιστοσελίδα μας.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου στον Δήμο Νέας Προποντίδας;

Δυστυχώς, λόγω των ειδικών υγειονομικών καταστάσεων που προκύπτουν από τον COVID-19 έχουμε κάποιες σημαντικές καθυστερήσεις αλλά κάνουμε ότι μπορούμε για να τις ξεπεράσουμε. Αν όλα πάνε καλά αισιοδοξούμε ότι το έργο θα υλοποιηθεί μέσα στον τρέχοντα χρόνο.

Τι θα θέλατε να πείτε στη νεολαία του Δήμου μας που ασχολείται με αυτά τα αθλήματα;

Θα θέλαμε να τους πούμε ότι είμαστε εδώ για να πραγματοποιήσουμε το όνειρο τους σε σχέση με τα αθλήματα που όλοι μας αγαπάμε τόσο πολύ!

Υπάρχει κάτι άλλο που θα φέρατε να μας πείτε;

Καταρχήν ευχαριστούμε θερμά το Νέα Μουδανιά Blog για το βήμα που μας δώσατε. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε προσωπικά τον Αξιότιμο Δήμαρχο Νέας Προποντίδας, Εμμανουήλ Καρρά, που από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρθηκε και ήρθε σε επαφή μαζί μας ώστε οι νέοι του Δήμου να αποκτήσουν το οργανωμένο skatepark που τους αξίζει. Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλο τον κόσμο και τους συνεργάτες που μας αφιερώνουν προσωπικό χρόνο ώστε να τα καταφέρουμε.

Σας ευχαριστούμε όλους πάρα πολύ από καρδιάς!