Πρώτη συνεδρίαση για το υπουργικό – Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Τους «μπλε φακέλους» με τις προτεραιότητες ανά τομέα αλλά και τα χρονοδιαγράμματα θα παραδώσει στους υπουργούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τους στόχους της νέας κυβερνητικής θητείας, αναμένεται να περιγράψει σήμερα στις 11, (Τετάρτη 28 Ιουνίου) στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός, ο οποίος το απόγευμα θα επισκεφθεί το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ανοίγοντας τον κύκλο επισκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Υπουργεία.

Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού, αναμένεται να παραδώσει στα μέλη της κυβέρνησης τους γνωστούς «μπλε φακέλους» με τις προτεραιότητες ανά τομέα αλλά και τα χρονοδιαγράμματα που πρέπει να τηρηθούν για την προώθηση των απαιτούμενων αλλαγών.

Μπαίνοντας, κάθε υπουργός θα βρει τον γνωστό «μπλε φάκελο» με τις προτεραιότητες και τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα της νέας 4ετίας. Το σήμα έχει δοθεί από τον πρωθυπουργό, για μία κυβέρνηση αποφασιστικών μεταρρυθμίσεων, με έντονο όμως κοινωνικό πρόσημο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαμηνύει ότι όλοι θα αξιολογούνται ανά πάσα στιγμή, καθώς οι πολίτες περιμένουν απτά αποτελέσματα. «Έδωσαν ισχυρή αυτοδυναμία στη ΝΔ, όχι όμως και λευκή επιταγή», όπως είπε εμφατικά στους υπουργούς του.

Από σήμερα ξεκινούν και οι επισκέψεις του πρωθυπουργού στα υπουργεία, προκειμένου να τεθούν οι στόχοι της επόμενης ημέρας. Η αρχή από την οδό Νίκης και τον Κωστή Χατζηδάκη: η μείωση φόρων, η επενδυτική βαθμίδα που είναι προ των πυλών και η στήριξη του εισοδήματος των πολιτών είναι στην προμετωπίδα της ατζέντας του.

Πρώτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το μεταναστευτικό

Εν τω μεταξύ, την πρώτη διευρυμένη υπουργική σύσκεψη είχε το απόγευμα της Τρίτης (27/6) στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αντικείμενο το μεταναστευτικό ζήτημα. Σε αυτή μετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης.

Η σύσκεψη είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (29/6) και έχει στην ατζέντα το μεταναστευτικό αλλά και του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 20 Ιουλίου στην Ισπανία.

Οι στόχοι των νέων υπουργών

Το μεσημέρι της Τρίτης 27 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η ορκωμοσία ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, της νέας κυβέρνησης υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνέχεια ακολούθησαν  οι τελετές παράδοσης-παραλαβής, με τους νέους υπουργούς να εστιάζουν στους στόχους που θέτουν για την νέα τετραετία.

Έξι στόχους για την οικονομία, για την επόμενη τετραετία, έθεσε ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, στην τελετή παραλαβής του υπουργείου. Μεταξύ αυτών η επίτευξη μέσου όρου ανόδου του ΑΕΠ κατά 3%, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.

Την καταπολέμηση της ακρίβειας, έθεσε ως προτεραιότητα ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ενώ άφησε ανοιχτό «παράθυρο» για παράταση στο καλάθι του νοικοκυριού. «Θα περιμένουμε τις προγραμματικές δηλώσεις, καθώς το μέτρο λήγει στις 30 του μήνα και πιθανότατα να πάμε σε μία παράτασή του με αναδρομική ισχύ», είπε χαρακτηριστικά.

«Τα προβλήματα του κόσμου δεν περιμένουν», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο νέος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Ιστορικά κρατάμε κλάδο ελαίας, αλλά και ξίφος δικαίου», τόνισε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Δημήτρης Καιρίδης και Μιλιτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφέρθηκαν στις νέες προκλήσεις που έχουν μπροστά τους, τα υπουργεία Μετανάστευσης και Ναυτιλίας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης έθεσε ως προτεραιότητες την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας και την ολοκλήρωση της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο.

«Στόχος μας είναι ένα πιο σύγχρονο και πιο αποτελεσματικό κράτος», τόνισε η Νίκη Κεραμέως, κατά την παραλαβή του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Εσωτερικών.

Nα επαναθεμελιώσουμε όλοι μαζί το νέο ΕΣΥ, ζήτησε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, για να κάνουμε κάποια βήματα μπροστά», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

Τη δέσμευση ότι το υπουργείο Παιδείας, θα γίνει το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο υπουργείο, εξέφρασε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Πηγή: ertnews.gr