Πρωτοφανείς πλημμύρες στο Τέξας από τον τυφώνα Χάρβεϊ

Συνεχίζονται οι πρωτοφανείς πλημμύρες στο νοτιοανατολικό Τέξας, ενώ ο τυφώνας Χάρβεϊ βρίσκεται περίπου 15 χλμ. βορειοανατολικά της Βικτόρια, με ανέμους έντασης 65 χλμ/ώρα.

Το κέντρο της καταιγίδας Χάρβεϊ προβλέπεται να μετακινηθεί από το κέντρο της ακτογραμμής του Τέξας σήμερα και να ξαναεπιστρέψει στη θάλασσα απόψε.

Τμήματα της πόλης του Χιούστον, κοντά στις ακτές του Τέξας στον Κόλπο του Μεξικού, έχουν καταγράψει πάνω από 76 εκατοστά (30 ίντσες) βροχόπτωσης σε 48 ώρες, ενώ η βροχή συνεχίζεται, σύμφωνα με την Αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τυφώνων, το μετεωρολογικό σύστημα στα νοτιοανατολικά παράλια των Ηνωμένων Πολιτειών έχει 90% πιθανότητα να μετατραπεί σε κυκλώνα τις επόμενες 48 ώρες. Το ίδιο κέντρο προέβλεψε ότι η βροχόπτωση θα συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή σε ορισμένες περιοχές του Τέξας, φέρνοντας από 38 έως και 63,5 εκατοστά βροχής επιπλέον.

Οι επιπτώσεις του Χάρβεϊ συναγωνίζονται αυτές της τροπικής καταιγίδας Άλισον, η οποία είχε φέρει στο Τέξας επίπεδα βροχόπτωσης πάνω 102 εκατοστά (40 ίντσες) τον Ιούνιο 2001, πλημμυρίζοντας 70.000 σπίτια και προκαλώντας ζημιές αξίας 9 δισ. δολαρίων (7,55 δισ. ευρώ).

«Το εύρος και η ένταση της βροχόπτωσης αυτής είναι πέρα από οτιδήποτε έχει καταγραφεί έως τώρα. Έρχονται καταστροφικές πλημμύρες και αναμένεται να συνεχιστούν επί σειρά ημερών», έγραψε η Υπηρεσία σε ανάρτησή της στο Twitter.

Ο Χάρβεϊ έφτασε στο Τέξας ως τυφώνας Κατηγορίας 4 (ύψιστο επίπεδο κλίμακας), με ανέμους 210 χλμ/ώρα, και είναι η ισχυρότερη καταιγίδα που έχει πλήξει το Τέξας από το 1961. Ο Χάρβεϊ ξήλωσε οροφές σπιτιών, κατέστρεψε κτήρια, πλημμύρισε παράκτιες περιοχές και προκάλεσε διακοπή ηλεκτροδότησης σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στο Τέξας από χθες.

Όλες οι υπηρεσίες στο λιμάνι του Χιούστον, της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης των Ηνωμένων Πολιτειών, θα παραμείνουν κλειστές σήμερα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αρχής του λιμανιού.

Αλματώδης αύξηση των τιμών του πετρελαίου
Οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 6% φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα δύο ετών, καθώς η τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στο Χιούστον αναγκάζοντας τα διυλιστήρια να διακόψουν τις εργασίες τους.

Οι προθεσμακές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 7%, το ψηλότερο επίπεδό τους από τα τέλη Ιουλίου 2015, στα 1,7799 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα περιθώρια της αμερικανικής βενζίνης (RBc1-CLc1) αυξήθηκαν αλματωδώς μέχρι 18,2%, με ύψιστη τιμή τα 19,91 δολάριατο βαρέλι.

Στον Κόλπο έχει διακοπεί η παραγωγή τουλάχιστον 2 εκατ. βαρελιών την ημέρα και συνεχίζονται οι εκτιμήσεις ζημιών σε τέσσερα διυλιστήρια της περιοχής Κόρπους Κρίστι στο Τέξας από το Σάββατο. Χθες όμως περισσότερα διυλιστήρια παρέμειναν κλειστά από φόβο πλημμυρών.

Οι τιμές πετρελαίου θέρμανσης επίσης αυξήθηκαν μέχρι και 3%, στα 1,6681 δολάρια το γαλόνι.