Ψευτογιατρός: Οκτώ φορές ισόβια και 327.000 ευρώ πρόστιμο από το δικαστήριο

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ποινές που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια

Οκτώ φορές ισόβια επέβαλε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο στον «ψευτογιατρό». Δικαστές και ένορκοι αποφάσισαν να επιβληθεί η ανωτάτη των ποινών για κάθε έναν από τους συνολικά επτά θανάτους καρκινοπαθών. Παράλληλα, επέβαλαν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και για το αδίκημα της διακεκριμένης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών σε ανηλίκους, συν 300.000 ευρώ χρηματική ποινή. Για κάθε μία από τις έξι απόπειρες ανθρωποκτονίας το δικαστήριο επέβαλε 12 έτη κάθειρξης.

Η ποινή για τον «ψευτογιατρό» είναι μια από τις μεγαλύτερες τα τελευταία χρόνια. Κατά συγχώνευση, η τελική ποινή που επέβαλε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, προσμετρώντας και τις επί μέρους ποινές για τα άλλα αδικήματα, είναι:

Οκτώ φορές ισόβια κάθειρξη και επιπλέον κάθειρξη 50 ετών (εκτιτέα τα 20) και συνολική χρηματική ποινή 327.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποινή που επιβλήθηκε στον 50χρονο είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια.

Σε ποιους έχουν επιβληθεί περισσότερες ισόβιες καθείρξεις

Μόνο σε καταδικασθέντες για την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν έχουν επιβληθεί περισσότερες ισόβιες καθείρξεις, ενώ οκτώ φορές ισόβια κάθειρξη έχει επιβληθεί και στην υπόθεση της «εταιρείας δολοφόνων».

Ένοχος για επτά ανθρωποκτονίες και έξι απόπειρες

Νωρίτερα, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας είχε αποφασίσει ομόφωνα την ενοχή του «ψευτογιατρού» για επτά ανθρωποκτονίες και έξι απόπειρες ανθρωποκτονίας. Δικαστές και ένορκοι έκριναν ότι ο κατηγορούμενος, ο οποίος εμφανιζόταν ως dr Kontos σε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, με τα βότανα και άλλα σκευάσματα άγνωστης προέλευσης που τους χορηγούσε οδήγησε στον θάνατο επτά ασθενείς και αποπειράθηκε να θανατώσει άλλους έξι.

Το δικαστήριο έκρινε αθώο τον 50χρονο για πέντε περιπτώσεις θανάτου ασθενών και ακόμα οκτώ απόπειρες θανάτου.

Παράλληλα, έκρινε ένοχο τον «ψευτογιατρό» για επιμέρους πράξεις απάτης, διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, αντιποίησης ιατρικού επαγγέλματος, πλαστογραφίας, ενώ για άλλες αντίστοιχες τον αθώωσε, είτε έπαυσε την ποινική δίωξη. Τέλος, ο 50χρονος κρίθηκε ένοχος για τα αδικήματα της παράνομης οπλοκατοχής και της παράνομης κατοχής μνημείου.

Το δικαστήριο αθώωσε τους 16 συγκατηγορουμένους του «ψευτογιατρού» που δικάζονταν ως συνεργοί από όλες τις κατηγορίες. Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου δεν ζήτησε να αναγνωριστούν ελαφρυντικά.

Τι είχε υποστηρίξει στην απολογία του

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «ψευτογιατρός» στην απολογία του είχε υποστηρίξει ότι από πολύ νέος ασχολήθηκε εμπειρικά με τη βοτανολογία και παραδέχθηκε πως έδινε βότανα σε ασθενείς, αλλά αρνήθηκε ότι έπαιρνε χρήματα. «Δεν θα πω ότι είμαι άγιος και δεν έκανα λάθη, αλλά σίγουρα δεν είμαι δολοφόνος. Βρίσκομαι εδώ για μια αμαρτία, ένα ψέμα: τον εγωισμό και την περηφάνια μου. Αρνούμαι ότι είχα ανθρωποκτόνο πρόθεση και έδρασα με δόλο», είχε πει στο δικαστήριο, ενώ απευθύνθηκε προς τις οικογένειες των καρκινοπαθών, λέγοντας: «Δεν μπορώ να τους ζητήσω συγνώμη, δεν είναι αρκετή μια συγνώμη, δεν φτάνουν εκατομμύρια συγγνώμες. Τους παρακαλώ πολύ να γίνουν δυνατοί, καλύτεροι χριστιανοί και να με συγχωρήσουν».

Πηγή: iefimerida.gr