Πτώση ελικοπτέρου: Εκτός κινδύνου οι δυο διασωθέντες – Άμεσα η έρευνα για τα αίτια

Συλλυπητήρια στις οικογένειες των δυο νεκρών από τον Χρ. Στυλιανίδη

Ανακοίνωση για τo χθεσινό δυστύχημα με την πτώση του ελικοπτέρου στη Σάμο και τους δύο νεκρούς του πληρώματος εξέδωσε το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου.

Για τους δυο διασωθέντες, το νοσοκομείο της Σάμου αναφέρει ότι έχουν διαφύγει τον κίνδυνο, ωστόσο κρίνεται απαραίτητη η νοσηλεία τους για περαιτέρω έλεγχο και παρακολούθηση.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

 «Στις 13 Ιουλίου 2022 προσεκομίσθησαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στις 08.40μμ και 11.30μμ, δυο εκ των τεσσάρων επιβαινόντων του ελικοπτέρου που συμμετείχε στην κατάσβεση πυρκαγιάς, νοτιοδυτικά της Σάμου, στην θέση “Παλαιοχώρι”, ο αλλοδαπός μηχανικός του ελικοπτέρου και ο πιλότος αντίστοιχα.00:00PreviousPlayNext00:00 / 03:07UnmuteFullscreenCopy video urlPlay / PauseMute / UnmuteReport a problemLanguageMox Player

Υποβλήθηκαν σε εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο και κρίθηκε απαραίτητη η νοσηλεία τους στο Νοσοκομείο Σάμου για περαιτέρω έλεγχο και παρακολούθηση. Έχουν διαφύγει τον κίνδυνο.

Στις 11.30μμ μεταφέρθηκαν επίσης οι σωροί των δυο άλλων επιβαινόντων στο ελικόπτερο. Αναμένεται η διενέργεια της νεκροψίας –νεκροτομής.

Το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου παραμένει σε ετοιμότητα πάντα για να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όσους έχουν ανάγκη και από την καταστροφική πυρκαγιά».

Χρ. Στυλιανίδης: Πενθούμε δυο μαχητές

«Πενθούμε δυο ανθρώπους που έδωσαν μάχη για να ελεγχθεί η πυρκαγιά, δύο πραγματικούς μαχητές», τονίζει στο μεταξύ, σε δήλωσή του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, εκφράζοντας ταυτόχρονα τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο νεκρών μελών του πληρώματος του πυροσβεστικού ελικοπτέρου, που κατέπεσε στη διάρκεια κατάσβεσης της φωτιάς στη Σάμο.

«Χθες είχαμε μια ακόμα δύσκολη πυρκαγιά, αυτή στη Σάμο. Όπως καθημερινά έχουμε δεκάδες αντίστοιχες πυρκαγιές που αντιμετωπίζονται χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση, την ετοιμότητα και την αυτοθυσία των πυροσβεστών μας. Σήμερα, όμως, είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη μέρα για όλους μας. Πενθούμε δυο ανθρώπους που έδωσαν μάχη για να ελεγχθεί η πυρκαγιά, δύο πραγματικούς μαχητές. Και θέλω να συλλυπηθώ τις οικογένειές τους που περνούν πολύ δύσκολες στιγμές. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον άνθρωπό τους. Η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα τους», υπογραμμίζει ο κ. Στυλιανίδης.

Παράλληλα εκφράζει τα συλλυπητήρια στην ευρύτερη οικογένεια του Πυροσβεστικού Σώματος, «διότι αυτός ο αγώνας με τις φλόγες για τη διάσωση των περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος, έχει κόστος σε ανθρώπινες ζωές».

«Κι εύχομαι στα δύο μέλη του πληρώματος που νοσηλεύονται, ταχεία ανάρρωση. Θα είμαστε δίπλα τους σε ό,τι χρειαστούν», επισημαίνει.

«Τα πληρώματα των πυροσβεστικών εναέριων μέσων, όπως και όλα τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, δίνουν καθημερινά έναν τεράστιο αγώνα, έναν δύσκολο αγώνα, για να προστατεύσουν τις ζωές των πολιτών και τις περιουσίες τους σε συνθήκες αντίξοες, σε συνθήκες κλιματικής κρίσης. Το χθεσινό δυστύχημα δείχνει πόσο επικίνδυνο, πόσο τιτάνιο είναι το έργο τους. Όλοι τους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, με αυταπάρνηση και ισχυρή αίσθηση καθήκοντος. Προτεραιότητά τους είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ζωής των συμπολιτών μας, βάζοντας πολλές φορές τη δική τους ζωή σε κίνδυνο. Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι είμαστε δίπλα τους», σημειώνει.

Παράλληλα ο υπουργός ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνέδραμαν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης «τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, τους διασώστες του ΕΚΑΒ, τους πυροσβέστες μας, τους εθελοντές που προσέτρεξαν με τα αλιευτικά τους σκάφη. Η κινητοποίησή τους ήταν άμεση και η συνδρομή τους καταλυτική», υπογραμμίζει.

«Η έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος θα ξεκινήσει άμεσα από τις αρμόδιες Αρχές και αναμένουμε το πόρισμά τους, ώστε να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα των αιτίων που οδήγησαν σε αυτό το τραγικό δυστύχημα» τονίζει και καταλήγει: «Και πάλι, τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στους αγαπημένους των δυο μελών του πληρώματος που χάθηκαν τόσο αδόκητα».