Πτώση έως 50% στον τζίρο στις λαϊκές αγορές

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Πτώση τζίρου έως και 50% είδαν τους τελευταίους μήνες οι πωλητές στις λαϊκές αγορές λόγω της πανδημίας.

 «Ο κορωνοϊός μάς έχει επηρεάσει όπως και όλο τον κόσμο. Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που φοβάται να βγει από το σπίτι και δεν έρχεται πλέον στις λαϊκές αγορές. Υπολογίζουμε πως υπάρχει μια πτώση του τζίρου στο 50%», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Πρόεδρος ΔΣ Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης κ. Άγγελος Δερετζής.

Όπως τόνισε περιμένουν το φθινόπωρο για να δουν πως θα κινηθεί η αγορά, ωστόσο έχουν και μια επιφύλαξη σχετικά με τις εξελίξεις της πανδημίας. «Φυσικά και φοβόμαστε τον κορωνοϊό και τυχόν επιβολή νέων μέτρων, όμως προσέχουμε και τηρούμε τις αποστάσεις, οι παραγωγοί και πωλητές φορούν μάσκα και έχουν αντισηπτικά», δήλωσε.

Ζητούν εκσυγχρονισμό των λαϊκών αγορών

Ενόψει των επικείμενων εκλογών που είναι προγραμματισμένες στις 30 Αυγούστου 2020 για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου (σημ. με τον ίδιο να είναι μοναδικός υποψήφιος μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές), ο κ. Δερετζής τόνισε πως το πιο σημαντικό για τον κλάδο τους είναι να γίνει πιο λειτουργικός. «Αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την γραφειοκρατία που υπάρχει. Για κάθε ζήτημα που μας απασχολεί πχ μεταβιβάσεις, αλλαγές κλπ πρέπει να διαθέσουμε αρκετό χρόνο για να λυθεί , την στιγμή που όλα θα μπορούσαν να γίνουν πιο γρήγορα. Η κατάσταση ήταν ήδη άσχημη, όμως με την έλευση του κορωνοϊού όλα άρχισαν να κυλούν ακόμη πιο αργά. Ευελπιστούμε με νέο νόμο να γίνει ο οργανισμός λαϊκών αγορών. Είναι κάτι που μας το έχει υποσχεθεί ο αρμόδιος υπουργός. Πρέπει επιτέλους να εκσυγχρονιστούν οι λαϊκές αγορές», συμπλήρωσε.

Σχέδιο νόμου για τις λαϊκές αγορές στο τέλος Σεπτεμβρίου

Δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης λειτουργίας ούτε αποκλεισμού παραγωγών λαϊκών αγορών από άλλες περιφέρειες λόγω μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Αυτό αναφέρθηκε προχθές στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνι Γεωργιάδη του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Παπαθανάση και του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Πάνου Σταμπουλίδη με εκπροσώπους Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Λαϊκών Αγορών.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους η Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών λαϊκών αγορών, της Ομοσπονδίας Παραγωγών λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας και ο Σύλλογος Παραγωγών λαϊκών αγορών Θεσσαλονίκης «Η Πρόοδος» τα θέματα «που συζητήθηκαν αφορούν τις λαϊκές αγορές και την λειτουργία τους την περίοδο του κορωνοϊού και ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης λειτουργίας ούτε αποκλεισμού παραγωγών λαϊκών αγορών από άλλες περιφέρειες ενώ συζητήθηκε το θέμα της απόστασης των 3 μέτρων από πάγκο σε πάγκο και προτάθηκε να μειωθεί αυτή η απόσταση».

Στο τέλος Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρεται, θα υπάρξει ενημέρωση του κλάδου για το νέο σχέδιο νόμου που θα αφορά στις λαϊκές αγορές, πριν την συζήτησή του ώστε να κατατεθούν προτάσεις.

 «Το σχέδιο νόμου – όπως ανέφερε ο υπουργός – θα εμπεριέχει πολλές θετικές ρυθμίσεις και άρθρα για τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών» σύμφωνα με την ανακοίνωση. Ο υπουργός με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει ότι «συζητήθηκαν θέματα της αγοράς και τρόπους επιλύσεως τους».

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τύπος Θεσσαλονίκης”.