Πυρετός επενδύσεων με 5άστερα ξενοδοχεία

– Τα projects σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική

Από την Αθήνα έως την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, «τρέχουν» αυτή τη στιγμή πολυάριθμα  projects για τη δημιουργία ή και την ανακατασκευή μονάδων

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει και το 2023 ο ελληνικός τουρισμός, με την Αθήνα ειδικά να φιγουράρει στο «top 10» των πιο ελκυστικών ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων για ξενοδοχειακές επενδύσεις, ενώ projects για νέα ξενοδοχεία 5 αστέρων τρέχουν σε πολλές περιοχές της χώρας, με τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική να μη λείπουν από τις επιλογές των επενδυτών.

Η νέα χρονιά βρίσκει την Ελλάδα σε πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη ζήτηση για διακοπές, αλλά και στον τομέα των τουριστικών επενδύσεων.

Η χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (INSETE), της Enterprise Greece, αλλά και ιδιωτικών οικονομικών μελετών (Deloitte), βρίσκεται μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία μεταξύ των κορυφαίων ξενοδοχειακών επενδυτικών προορισμών της Ευρώπης.

Πολυάριθμα  projects

Από την Αθήνα έως την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, «τρέχουν» αυτή τη στιγμή πολυάριθμα  projects για τη δημιουργία ή και την ανακατασκευή μονάδων, κυρίως στις ανώτερες κατηγορίες (4 και 5 αστέρων) σε εδραιωμένους ή και λιγότερο εδραιωμένους ανερχόμενους τουριστικούς προορισμούς.

 «Η Αθήνα είναι αυτή τη στιγμή ο ένατος πιο δημοφιλής επενδυτικός προορισμός για ξενοδοχεία το 2023, ενώ συνολικά η Ελλάδα κατατάσσεται στις πλέον ανερχόμενες χώρες σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις τουρισμού από το εξωτερικό», σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Deloitte.

Επενδυτικά σχήματα, ιδιωτικά κεφάλαια και funds οδηγούν την «κούρσα» των επενδύσεων στον τουριστικό τομέα. Διεθνή επενδυτικά ονόματα όπως τα Hotel Investment Partners (ΗΙP), Ηines, Henderson Park, HIG, Zetland Capital κ.ά. τοποθετούνται κυρίως στα ελληνικά νησιά, ενώ μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, όπως οι Marriott, Accor, Hilton, Hyatt, Radisson, Melia, One & Only, ή μικρότερες, όπως οι ισραηλινές Fattal και Brown, βάζουν τη σφραγίδα των brands τους. Από κοντά και οι εγχώριες ξενοδοχειακές αλυσίδες, όπως η ΤΕΜΕΣ, η Sani/Ikos, η Mitsis Hotels, που αναπτύσσουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Τα «πεντάστερα»

    Η ΤΕΜΕΣ, συμφερόντων του ομίλου Κωνσταντακόπουλου, προχωρά τις εργασίες στο Hilton, το οποίο θα μετονομαστεί σε Conrad. Η επένδυση, που θα ολοκληρωθεί το 2024, ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ και μετά την ανακαίνιση η ιστορική μονάδα στο κέντρο της Αθήνας θα περιλαμβάνει 280 δωμάτια και σουίτες, καθώς και περίπου 50 ιδιωτικές κατοικίες. Παράλληλα, ο όμιλος ετοιμάζεται να υποδεχθεί εφέτος το πρώτο Mandarin Oriental στην περιοχή του Costa Navarino στη Μεσσηνία. Το παραθαλάσσιο υπερπολυτελές ξενοδοχείο θα περιλαμβάνει 99 δωμάτια, μεταξύ των οποίων 48 υπόσκαφες βίλες με ιδιωτική πισίνα, εστιατόρια και μπαρ. Επίσης, η ΤΕΜΕΣ δρομολογεί την εγκατάσταση και λειτουργία νέου τουριστικού καταλύματος 5 αστέρων, δυναμικότητας 487 κλινών στη θέση «Καρυά» ή «Βελίκα», στον Μεσσηνιακό Κόλπο. Πρόκειται για νέα επένδυση, 49,81 εκατ. ευρώ.

    Σε φάση δυναμικής επέκτασης βρίσκεται και ο Ομιλος Sani/Ikos, που προχωρά σε δεύτερη «τοποθέτηση» στην Κέρκυρα. Η νέα μονάδα, που θα ονομαστεί Ikos Odisia. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε περίπου 125 εκατ. ευρώ.

    Ο Ομιλος Mitsis Hotels βρίσκεται προ της εξασφάλισης μεγάλης έκτασης στα Καμένα Βούρλα, όπου έχει παρουσία με ένα ξενοδοχείο (Γαλήνη) και αναμένεται να αναπτύξει σταδιακά άλλα δύο, έχει ξεκινήσει project για νέο ξενοδοχείο στη Χαλκιδική, στη Μύκονο, στον Πειραιά (στις παλιές αποθήκες του Μεταξά), αλλά και στο κέντρο της Αθήνας.

    Αλλα εννέα ξενοδοχεία πρόκειται να ανοίξει μέχρι το τέλος του 2023 και η ισραηλινή αλυσίδα Brown Hotels. Στην Αθήνα αναμένεται να προστεθούν τα Brown Spices, Sans Rival, Museum Hotel και Lycourgou, στη Θεσσαλονίκη το πρώην ξενοδοχείο Βιέννη και το Tobacco, στο Λουτράκι το ανακαινισμένο Ελπίς και το Villa Brown Loutraki και στα Χανιά το Mr & Mrs White Resort & Spa.

    Οι Ισραηλινοί της Fattal,  ετοιμάζονται να ανοίξουν το πεντάστερο ΝΥΧ Esperia Palace Hotel Athens, στο πρώην Esperia της οδού Σταδίου, αλλά και το NYX Hotel Thessaloniki στα Λαδάδικα, ενώ αναμένεται και η λειτουργία του Leonardo Boutique Hotel Athens στην οδό Αβέρωφ 7.

    Η Goldman Sachs απέκτησε πρόσφατα τρία ξενοδοχεία στη Χαλκιδική έναντι 70 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το Pallini Beach 4 αστέρων με 485 δωμάτια και bungalows, το 4 αστέρων Athos Palace Hotel με 413 δωμάτια και το Theophano Imperial Palace 5 αστέρων με 151 δωμάτια.

    Το ισπανικό fund Azora εξαγόρασε έναντι 43,8 εκατ. ευρώ το ξενοδοχείο Sheraton Rhodes Resort της Λάμψα στη Ρόδο.

    Στη Μύκονο, την υψηλότερη αποτίμηση σε όρους κόστους εξαγοράς ανά δωμάτιο (600.000 ευρώ το δωμάτιο) κατέγραψε πέρυσι το ξενοδοχείο Kensho Psarou, ιδιοκτησίας της Notion Ανάπτυξη Ακινήτων στην περιοχή Ψαρού, το οποίο πουλήθηκε στη Monterock International έναντι 19 εκατ. ευρώ. Στη Monterock International, συμμετέχουν κεφάλαια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε συνεργασία με την Investment Corporation of Dubai και τον επιχειρηματία Π. Στάθη. Είναι τα ίδια συμφέροντα που συνδέονται με δύο projects στις περιοχές Καλαφάτη και Καραμπέτη της Μυκόνου, που αφορούν την ανάπτυξη των υπερπολυτελών συγκροτημάτων One & Only και Aman.

    Το fund Smerc. Φιλόδοξα σχέδια έχει και το επενδυτικό ταμείο SMERemedium Cap (Smerc) του Νίκου Καραμούζη, που σε συνεργασία με τον όμιλο Λασκαρίδη και την Brown Hotels προχωρούν στην εξαγορά του χαρτοφυλακίου με δάνεια 72 ξενοδοχείων από την Intrum.

    Το 2024, ο όμιλος της Λάμψα ανοίγει το νέο boutique ξενοδοχείο στο διατηρητέο κτίριο επί της οδού Ζαλοκώστα 7-9. Η μονάδα θα αποτελέσει παράρτημα του Athens Capital Center Hotel – Mgallery επί της οδού Πανεπιστημίου, ενώ η επένδυση αναμένεται να φτάσει τα 2,5 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα το 4 αστέρων Elatos Resort & Health Club πουλήθηκε από την Elatos Investment Ltd, συμφερόντων της εταιρείας Eletson Shipping, στον Αθανάσιο Λασκαρίδη, τον βασικό μέτοχο του ομίλου Λάμψα. Το Elatos Resort αποτελείται από 40 σαλέ στον Παρνασσό και αναμένεται να ανοίξει ξανά το 2024.

    O όμιλος Aldemar έχει αναλάβει τη δημιουργία κατοικιών στον Πύργο Ηλείας. Ο συνολικός αριθμός των κατοικιών αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 1.000 και 1.200, ξεκινώντας από τα 80 τ.μ. και φτάνοντας μέχρι τα 150 τ.μ.

    Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή της οικιστικής-τουριστικής ανάπλασης του Elounda Hills, από το Mirum Group.

Σε… αναμονή

Παράλληλα προχωρούν οι διαδικασίες για την ανέγερση ξενοδοχείων, των οποίων οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) είτε βρίσκονται σε στάδιο διαβούλευσης είτε έχουν ολοκληρωθεί πρόσφατα.

    Η πρώτη ΜΠΕ, που εγκρίθηκε πρόσφατα, αφορά επένδυση που προβλέπει την κατασκευή μονάδας 5 αστέρων και 160 κλινών στη θέση Καβρός, εκτός των ορίων του Δήμου Αποκορώνου στα Χανιά, ιδιοκτησίας της Λύρα ΙΚΕ.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται και η ΜΠΕ που αφορά την κατασκευή νέου ξενοδοχείου 4 αστέρων, 180 κλινών, στη θέση «Μπέλλα Βράκα» στα Σύβοτα Θεσπρωτίας.

    Αλλη μια ΜΠΕ, αφορά τη νέα ξενοδοχειακή μονάδα που πρόκειται να κατασκευαστεί στη θέση «Καλάμι» ή «Κυανή Ακτή» στους Αρμένους του Δήμου Αποκόρωνα Χανίων, ιδιοκτησίας της εταιρείας Ακτή Καλύβες ΑΕ.

    Μία ακόμα ξενοδοχειακή μονάδα 4 αστέρων βρίσκεται στα σκαριά στα Σύβοτα της Ηγουμενίτσας, με φορέα του έργου την εταιρεία Ιonian Sea Delight IKE. Θα διαθέτει 156 κλίνες, αποτελούμενο από 72 δωμάτια.

    Στην Κέρκυρα, στη θέση Κατελάνοι, προωθείται νέα ξενοδοχειακή μονάδα με ιδιοκτήτρια εταιρεία την Αγιος Γεώργιος ΑΞΤΕ.

Πόλος έλξης η Αθηναϊκή Ριβιέρα

Σε «πόλο έλξης» για μεγάλες τουριστικές επενδύσεις εξελίσσεται η Αθηναϊκή Ριβιέρα και το παραθαλάσσιο «μέτωπο» των 70 χιλιομέτρων από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο, με τους εγχώριους και ξένους επενδυτές να σπεύδουν να «πιάσουν θέση» είτε στο hotelling αυτό καθαυτό είτε σε άλλες τουριστικές υποδομές πολυτελείας.

    Στη Γλυφάδα το ερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το ultra-luxury ξενοδοχείο One & Only Aesthesis, στα πρώην Αστέρια. Η πολυτελής εγκατάσταση της Grivalia, η οποία βρίσκεται μέσα σε έκταση 20 στρεμμάτων, θα αποτελείται από 128 δωμάτια, εκ των οποίων τα 116 είναι bungalows, σουίτες και βίλες.

    Το δεύτερο project της Grivalia που θα κάνει πρεμιέρα το 2023 είναι το ultra-luxury glamping που αναπτύσσεται στη Βούλα. Με την επένδυση αυτή θα αναβιώσει ουσιαστικά η υφιστάμενη τουριστική κατασκήνωση του ΕΟΤ, με τελική κατάταξη της εγκατάστασης στην κατηγορία 5 αστέρων, μεταμορφώνοντάς τη σε σύγχρονη μορφή glamping (glam camping).

    Μια νέα στρατηγική επένδυση ύψους 840 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Πρόκειται για το project «Saronida Olympos Golf Project» της εταιρείας Βήτα Ανάπτυξης Ακινήτων ΑΕ, που αποκαλείται και «μικρό Ελληνικό». Σε έκταση 6.500 στρεμμάτων στη Σαρωνίδα θα δημιουργηθούν ξενοδοχειακές μονάδες και οικιστικά συγκροτήματα, εμπορικοί χώροι καθώς και το μεγαλύτερο γήπεδο γκολφ της Αττικής, 18 οπών και διεθνών προδιαγραφών. Θα διαμορφωθεί επίσης το παραλιακό μέτωπο, ενώ θα γίνουν έργα και για τον ελλιμενισμό σκαφών (μαρίνα).

    Για την Αθηναϊκή Ριβιέρα ανοίγει τα φτερά της και η ισραηλινών συμφερόντων Brown Hotels, που θα αποκτήσει παρουσία με νέο 4άστερο resort κοντά στο Σούνιο. Συγκεκριμένα, η Brown Hotels απέκτησε ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο στην παραθαλάσσια περιοχή Πούντα Ζέζα, κοντά στο Σούνιο. Το ξενοδοχείο με το όνομα Isla Brown Sounio περιλαμβάνει 2 κτίρια σε μια έκταση 33 στρεμμάτων, με θέα τη θάλασσα, και θα λειτουργήσει ως resort 4 αστέρων, 179 δωματίων και σουιτών (406 κλίνες).

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ