“Αρχιπέλαγος” : Από τη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας στη Νικήτη

Ο Τεχνοχώρος Αποθήκη στη Νικήτη άναψε τα φώτα του για ακόμα ένα ακόμα καλοκαίρι και μας ταξιδεύει στο “Αρχιπέλαγος” του Στράτου Καλαφάτη! Σε ένα φωτογραφικό – εικαστικό έργο που σε κάνει να μένεις, να ταξιδεύεις με την φαντασία σου, να αναζητάς, να νοσταλγείς, να ανακαλύπτεις ξανά, να ψάχνεις ανθρώπινο βίωμα.

Ο Δήμος Σιθωνίας εγκαινίασε το βράδυ του Σαββάτου ένα μοναδικό εικαστικό ταξίδι στις υδάτινες πολιτείες του Αιγαίου μέσα από τη φωτογραφία του Στράτου Καλαφάτη. Η έκθεση είναι συμπαραγωγή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης.

“«Η εργασία του Αρχιπελάγους ξεκίνησε από μια ανάθεση των επιμελητών της 10ης Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας. Η Κατερίνα Κοτζιά, ο Ηλίας Κωνσταντόπουλος, ο Λόης Παπαδόπουλος και η Κορίνα Φιλοξενίδου, στηριγμένοι στην αιρετική πεποίθηση του ιστορικού Ruggiero Romano ότι το Αρχιπέλαγος είναι μια πόλη, έθεσαν την ιδέα αυτή ως άξονα της ελληνικής συμμετοχής.

Αυτήν τη θεματική της υδάτινης πόλης προσπαθήσαμε να οπτικοποιήσουμε, μαζί με τον φίλο και εκλεκτό φωτογράφο Σπύρο Στάβερη. Ανέλαβα να φωτογραφίσω τα πλοία και τις διαδρομές τους, ενώ ο Στάβερης θα κατέγραφε το ανθρώπινο στοιχείο, που κατακλύζει τα νησιά του Αιγαίου τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι εικόνες που προέκυψαν, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2006 στο ελληνικό περίπτερο, στα Giardini της Βενετίας.

Τη θάλασσα τη γνώρισα μέσα από τον ήχο της. Έφτανε τα βράδια τραχύς, ρυθμικός, στο παιδικό μου δωμάτιο. Η εικόνα της ήταν τόσο παρούσα που σχεδόν μου διέφευγε. Γινόταν ένα με τους λόφους της Καλαμίτσας, σ’ ένα τοπίο δεδομένο, όσο και η πράξη της αναπνοής ” γράφει ο Στράτος Καλαφάτης στον πρόλογο της αντίστοιχης έκδοσης που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα.

 

Βιογραφικό του καλλιτέχνη

Ο Στράτος Καλαφάτης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1966. Μέλος της εθνικής ομάδας στίβου, αποφοίτησε από το τμήμα φυσικής αγωγής και αθλητισμού του Α.Π.Θ. το 1987. Παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας στο Ινστιτούτο Τέχνης της Φιλαδέλφειας στις ΗΠΑ, τα έτη 1990 – 1992. Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη, φωτογραφίζει, διδάσκει και οργανώνει δράσεις που αφορούν τη δημιουργική φωτογραφία. Έχει ολοκληρώσει μακροχρόνιες φωτογραφικές εργασίες όπως, οι Αρχέτυπες Εικόνες, το Ημερολόγιο 1998-2002, η Saga , το Αρχιπέλαγος, ο Άθως – Τα χρώματα της πίστης. Έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία με τις εκδόσεις Άγρα και εκπροσωπείται από την αίθουσα τέχνης Bernier / Eliades.

INFO

Έκθεση φωτογραφίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» του Στράτου Καλαφάτη

Επιμέλεια :  Στράτος Καλαφάτης και Μιχάλης Μουστάκας

Χώρος :        Τεχνοχώρος ΑΠΟΘΗΚΗ, παραλία Νικήτης

Διάρκεια:    29 Ιουνίου – 30 Σεπτεμβρίου

Ωράριο      Καθημερινά 20:00 – 24:00

Πληροφορίες:

[email protected] και [email protected]