Ροχαλητό: Το νόστιμο ρόφημα πριν τον ύπνο που το αποτρέπει και καθαρίζει τα ιγμόρεια

Ένας ειδικός αποκάλυψε ότι πίνοντας ένα νόστιμο ρόφημα λίγο πριν κοιμηθείτε μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει το ροχαλητό σας ή του συντρόφου σας και να έχετε έναν καλύτερο ύπνο.

Το ροχαλητό μπορεί να ενοχλήσει εσάς και άλλα άτομα που μένουν μαζί σας, καθώς και να προκαλέσει κόπωση και ευερεθιστότητα την επόμενη μέρα. Υπολογίζεται ότι το 45% του πληθυσμού πιστεύει ότι ροχαλίζει περιστασιακά, ενώ το 25% κάνει τακτικά τον ενοχλητικό  αυτόν θόρυβο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αν είστε ένας από τους πάσχοντες, είτε επειδή είστε εσείς αυτός που ροχαλίζει είτε επειδή έχετε έναν σύντροφο που το κάνει, θα ξέρετε ότι είναι πραγματικά δύσκολο να σταματήσετε αυτή την κακή συνήθεια του ύπνου.

Υπάρχουν όμως αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε, όπως το να χάσετε μερικά κιλά εάν είστε υπέρβαροι, να κοιμάστε στο πλάι και να μην πίνετε αλκοόλ τουλάχιστον τρεις ώρες πριν πέσετε για ύπνο.

Το αλκοόλ μπορεί πραγματικά να προκαλέσει ροχαλητό λόγω των χαλαρωτικών επιδράσεών του στους μύες του στόματος και του λαιμού. Όταν αυτοί οι μύες είναι χαλαροί, μπορεί να προκαλέσουν μερικό μπλοκάρισμα των διόδων του αέρα, οδηγώντας σε δονήσεις και ήχους ροχαλητού καθώς ο αέρας διοχετεύεται με δύναμη κατά την αναπνοή.

Το αλκοόλ μπορεί επίσης να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του χρόνου που αφιερώνετε στον ύπνο REM. Η ηρεμιστική και καταθλιπτική φύση του αλκοόλ χαλαρώνει το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του λαιμού, που σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να αναπνέετε από το στόμα σας και επομένως να ροχαλίζετε.

Αλλά υπάρχει ένα ρόφημα που ένας ειδικός σας συνιστά να απολαύσετε το βράδυ και αυτό είναι το τσάι μέντας, όπως εξηγεί και το Better Sleep Counsil. Ο Martin Seeley, ειδικός στον ύπνο στο MattressNextDay, εξηγεί γιατί το ζεστό ρόφημα από βότανα είναι η τέλεια εναλλακτική λύση στο αλκοόλ και πώς μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του ροχαλητού.

 «Έχει καθαριστικές ιδιότητες που βοηθούν στον καθαρισμό των ιγμορείων και διευκολύνουν την αναπνοή. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα που μπορούν να μειώσουν τη συμφόρηση των αεραγωγών, διευκολύνοντας την αναπνοή και μειώνοντας τις πιθανότητες ροχαλητού», εξηγεί ο ειδικός.

Άλλες συμβουλές που συνιστά ο Seeley περιλαμβάνουν ένα «μυστικό όπλο» κατά του ροχαλητού -ένα ζεστό ντους πριν τον ύπνο. Εκτός από το να σας χαλαρώνει, ο ατμός από το ντους μπορεί να υγράνει τις ρινικές οδούς, να μειώσει τη ρινική συμφόρηση και να διευκολύνει την αναπνοή.

Προτείνει επίσης να χρησιμοποιείτε βότανα στο ντους σας για πρόσθετα οφέλη: «Αυξήστε την εμπειρία του ντους κρεμώντας μια σακούλα λεβάντας ή μέντα γύρω από την κεφαλή του ντους και εγχύοντας αιθέρια έλαια στον ατμό για πρόσθετη ανακούφιση από τη συμφόρηση», παραθέτει ο Seeley.

Επιπλέον, το φαγητό που τρώτε πριν τον ύπνο μπορεί και αυτό να συμβάλει στο ροχαλητό σας, επομένως ο ειδικός συμβουλεύει να μείνετε μακριά από πικάντικα τρόφιμα, παγωτό και γάλα λίγο πριν πέσετε για ύπνο το βράδυ.

 «Η κατανάλωση γαλακτοκομικών πριν τον ύπνο μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή βλέννας, η οποία μπορεί να συμβάλει στο ροχαλητό προκαλώντας συμφόρηση και στένωση ή απόφραξη των αεραγωγών», εξηγεί και προσθέτει:

    «Η λακτόζη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά είναι γνωστό ότι ενθαρρύνει την υπερβολική παραγωγή βλέννας και κάνει τη βλέννα πιο παχύρρευστη και πιο δύσκολο να διαπεράσει, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ροχαλητό».

Εάν θέλετε ένα σνακ αργά το βράδυ, είναι καλύτερο να επιλέξετε πιο υγιεινές εναλλακτικές, και όχι γαλακτοκομικά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Το NHS συμβουλεύει να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν η αναπνοή σας σταματά και αρχίζει ξανά ενώ κοιμάστε επειδή μπορεί να έχετε υπνική άπνοια, η οποία μπορεί να είναι σοβαρή εάν δεν αντιμετωπιστεί.

www.oloygeia.gr