Σ. Φάμελλος: «Πολύ μεγάλο λάθος οι αποχωρήσεις»

– Πώς σχολίασε τις δημοσκοπήσεις

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα προβληματικό το ενδεχόμενο σχηματισμού Κ.Ο. από τους αποχωρήσαντες αφού «αυτή θα σχηματιστεί με ψήφους πολιτών που ήθελαν έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ»

«Πολύ άσχημη εξέλιξη» αλλά και «πολύ μεγάλο λάθος» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος τις αποχωρήσεις από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν κατανοώ γιατί δεν θέλησαν να μείνουν έστω μέχρι το Συνέδριο ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε όλες και όλοι, ακόμη και να διαφωνήσουμε πολιτικά για την ταυτότητα και την πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1. Όπως είπε, η πολιτική συζήτηση αυτή δεν έγινε με ευθύνη αυτών που έχουν αποχωρήσει. Υπογράμμισε ακόμη πως «οι αποχωρήσεις “αφαιρούν” δύναμη από την αξιωματική αντιπολίτευση στο να ασκεί αντιπολίτευση και “άμυνα” έναντι των καταστροφικών για την κοινωνία πολιτικών της κυβέρνησης αλλά, και “αφαιρούν” από τη διαμόρφωση μίας προοδευτικής κυβερνητικής διεξόδου για τους πολίτες. Δεν θέλω όμως να γίνει “σήριαλ” ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτή η συζήτηση πρέπει να λήξει» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αντέκρουσε τα περί αντιδημοκρατικότητας στο κείμενο των αποχωρήσαντων σημειώνοντας «ότι το όργανα του κόμματος συγκαλούνται, σε όλα τα επίπεδα, έχει ήδη αποφασιστεί το Συνέδριο, όπως προβλέπεται από το καταστατικό, από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη και μετά στην ηγεσία του κόμματος. Και δεν υπάρχει καμία αντικαταστατική ενέργεια από τη μεριά του νέου προέδρου».

Χαρακτήρισε μαλιστα ιδιαίτερα προβληματικό το ενδεχόμενο σχηματισμού Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τους αποχωρήσαντες βουλευτές αφού «αυτή θα σχηματιστεί με ψήφους πολιτών που ήθελαν έναν ισχυρό και ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.”». Έθεσε παράλληλα «ζήτημα δεοντολογίας, πολιτικής και ηθικής που τούς υποχρεώνει, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας των υποψήφιων βουλευτών, να παραδώσουν τις έδρες τους».

Έκανε ακόμη αυτοκριτική, την οποία κατέθεσε και στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία συνολικά για το όργανο, για το εάν θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα, όπως είπε, για την επίλυση προβλημάτων και την αποτροπή αυτής της αρνητικής εξέλιξης: «Αυτό που προέχει σήμερα είναι να προχωρήσουμε μπροστά με πολιτικούς όρους, να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή για να έχουμε Επιτροπή Θέσεων για το Συνέδριο, γιατί δεν μπορεί η επικοινωνία να υποκαταστήσει την πολιτική ή ένα κόμμα οπαδών να υποκαταστήσει ένα αριστερό κόμμα με πολιτική παραγωγή» σημείωσε.

Για τα περί νοικοκύρηδων ο κ. Φάμελλος απάντησε: «Ας μην παραφράζουμε τις λέξεις. Δεν έχει κάτι κακό η λέξη νοικοκύρης. Οι γονείς μου και οι γονείς τους μού έμαθαν να τιμώ τη λέξη προκοπή που εκφράζει τη δουλειά και το δίκαιο. Πιστεύω ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουμε μεγαλώσει με αυτές τις αξίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν το κόμμα που μετά τη δική του διακυβέρνηση παρέδωσε μία νοικοκυρεμένη Ελλάδα το 2019, ίσως το μόνο κόμμα που το έχει κάνει αυτό στην Ελλάδα. Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλει να εκφράσει και τους συμπολίτες μας που είναι και αισθάνονται νοικοκύρηδες γιατί πράγματι δεν πρέπει να χαρίζουμε στη Δεξιά αυτό που λέμε “μεσαίο χώρο”».

Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις σχολίασε: «Δεν περίμενα τις δημοσκοπήσεις για να καταλάβω ότι υπάρχει πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κοινωνία. Είναι σίγουρο ότι υπάρχει απογοήτευση από το κλίμα που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και αυτό είναι για εμένα το πολιτικό πρόβλημα. Αντί να ασχολούμαστε με το τι θα κάνει, ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη για τη σύσταση ή μη προκαταρκτικής επιτροπής για τις ευθύνες στην τραγωδία των Τεμπών, ασχολούμαστε με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τα ποσοστά είναι αναστρέψιμα διότι είναι τεράστια τα προβλήματα και τα ελλείμματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μεγάλη η ανάγκη της κοινωνίας για ένα προοδευτικό, καλύτερο μέλλον”».