Σε αχρηστία ο μοριακός αναλυτής για τον covid-19 στο Νοσοκομείο Χαλκιδικής

Ο μοριακός αναλυτής ανίχνευσης του κορωναϊού που δώρησε πριν από έναν μήνα στο Νοσοκομείο Χαλκιδικής το ξενοδοχείο Eagles Resort, σκονίζεται αναξιοποίητος!

Το ξενοδοχείο Eagles Palace στις αρχές Ιουλίου προσέφερε ένα κορυφαίο μηχάνημα για τον εντοπισμό του COVID-19, στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής στον Πολύγυρο, καθώς και 100 τεστ, συνολικής αξίας, 29.500 ευρώ. Ωστόσο το μηχάνημα παραμένει σε αχρηστία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, δεν αξιοποιείται ο μοριακός αναλυτής ανίχνευσης του κοροναϊού, αλλά βρίσκεται στην… αποθήκη, καθώς είναι κλεισμένος στα κουτιά του, εδώ κι ένα μήνα.

Τα δείγματα στέλνονται στη Θεσσαλονίκη, και τα αποτελέσματα βγαίνουν μετά από τουλάχιστον δύο ημέρες, διάστημα κατά το οποίο θετικά περιστατικά να «αλωνίζουν», μέχρι να μάθουν ότι νοσούν. ” Δεν αξιοποιείται μοριακός αναλυτής σε μια επιβαρυμένη περιοχή. Και μετά μιλάνε για προετοιμασία” αναφέρει ο κ. Γιαννάκος στα Νέα.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του halkidikinews.gr το υπερσύγχρονο μηχάνημα δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία, γιατί κανένας χειριστής δεν αναλαμβάνει τη λειτουργία του.

Οι πολίτες της Χαλκιδικής αναρωτιούνται, γιατί κανείς μέχρι τώρα από τους εκπροσώπους φορέων και θεσμών στη Χαλκιδική δεν παίρνει θέση στο θέμα και δεν ζητεί να μάθει, τι συμβαίνει με το μηχάνημα που έχει τεθεί σε … αχρηστία ακόμα πριν λειτουργήσει;

Όπως τονίζει ο Μιχάλης Γιαννάκος, δεν υπήρξε «καμία προετοιμασία του συστήματος Υγείας στη Χαλκιδική, για να υποδεχθεί επισκέπτες και τουρίστες από βαλκανικές και άλλες επιβαρυμένες χώρες. Τα δείγματα που λαμβάνουν τα στέλνουν στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και κάνουν δύο ημέρες να βγουν. Εάν μεσολαβεί Σαββατοκύριακο κάνουν τέσσερις ημέρες.Θετικα περιστατικά ασυμπτωματικά ή με ελαφρά συμπτώματα αλωνίζουν την Χαλκιδική για ημέρες μέχρι να βγει το αποτέλεσμα και μετά τίθενται σε περιορισμό.

Το Νοσοκομείο έχει αναπτύξει μια κλινική δέκα κλινών για διεγνωσμένα και ύποπτα κρούσματα μαζί σε ξεχωριστά δωμάτια. Όταν τα δείγματα κάνουν και τεσσερις ημέρες να βγουν είναι επικίνδυνο για διασπορά του ιού στα αρνητικά ύποπτα κρούσματα. Σήμερα νοσηλεύονται 6 θετικά περιστατικά», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.

halkidikinews.gr