Σε υψηλά επταετίας οι τιμές του ρυζιού

Δεν είναι μόνο οι καταναλωτές που γεμίζουν τα ντουλάπια τους με τρόφιμα. Ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις αυξάνουν τα αποθέματά τους σε βασικά είδη διατροφής, με αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση των τιμών σε είδη όπως ρύζι και σιτάρι. Ειδικότερα, η  τιμή του ρυζιού έχει ενισχυθεί σε υψηλά επταετίας, καθώς αυξάνεται η ζήτηση από τις χώρες εισαγωγής, την ώρα που οι εξαγωγείς βάζουν πλαφόν στις παραδόσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ‘Ενωσης Εξαγωγέων Ρυζιού Ταϊλάνδης, το λευκό ρύζι -που αποτελεί βασικό σημείο αναφοράς- έχει ανατιμηθεί 12% στο διάστημα από τις 25 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου, με τις τιμές του ρυζιού να έχουν αναρριχηθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2013, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Reuters.

Τις ανατιμήσεις τροφοδοτούν οι προσδοκίες για υψηλότερη ζήτηση, καθώς ορισμένες εξαγωγοί χώρες, όπως η Ινδία και το Βιετνάμ, αντιμετωπίζουν προβλήματα στις εξαγωγές λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η Ασία παράγει το 90% της παγκόσμιας προσφοράς ρυζιού και καταναλώνει περίπου το αντίστοιχο ποσοστό.

Στην Ινδία, οι έμποροι ρυζιού έχουν σταματήσει να υπογράφουν νέα συμβόλαια, καθώς τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και η έλλειψη εργατικών χεριών δυσκολεύουν την παράδοση των υφιστάμενων συμβολαίων. Την ίδια στιγμή, ορισμένες χώρες, όπως το Βιετνάμ, επέβαλαν περιορισμούς στις εξαγωγές.

naftemporiki.gr