ΣΕΑ: Αρχαιολόγοι αντίθετοι στις «κυβερνητικές προθέσεις» για μετατροπή του νομικού καθεστώτος μεγάλων Μουσείων

Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) αναφέρεται στα δημόσια Μουσεία που «άνοιξαν, μετά από το μακρύ και τραυματικό διάστημα της καραντίνας, και γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2021, με εκδηλώσεις και δωρεάν είσοδο για το κοινό».

Ο Σύλλογος εμφανίζεται αντίθετος στην πρόθεση της κυβέρνησης «να αλλάξει το καθεστώς των μεγάλων δημόσιων Μουσείων της χώρας, μετατρέποντάς τα σε ΝΠΔΔ» κάνοντας λόγο για «τεράστια απόσταση που χωρίζει την πολιτική ηγεσία από τη μουσειακή πραγματικότητα».

 «Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι σημαντικοί γνώστες της μουσειακής πραγματικότητας, έγκριτοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, απευθύνουν έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση, ενώνοντας τις φωνές τους με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, τους εργαζόμενους στα δημόσια μουσεία και τους εργαζόμενους σε όλη την Αρχαιολογική Υπηρεσία», σχολιάζει ο ΣΕΑ.

 «Ζητήθηκε πολλές φορές από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να γίνει δημόσιος διάλογος για αυτές τις προθέσεις. Ζητήθηκε να παρουσιάσει τα στοιχεία που δείχνουν αν τα δημόσια μουσεία ανταποκρίνονται ή όχι στον ρόλο τους. Ζητήθηκε να παρουσιάσει τα στοιχεία για δήθεν οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των μεγάλων μουσείων. Όμως, η πολιτική ηγεσία ποτέ δεν παρουσίασε τέτοια στοιχεία γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν», προσθέτει ο ΣΕΑ καλώντας την κυβέρνηση «να αναστοχαστεί η ίδια και να ακυρώσει τις προθέσεις της».