Σεισμός 6,9 Ρίχτερ στην Παπούα Νέα Γουινέα – Προειδοποίηση για τσουνάμι

Πανικόβλητοι στους δρόμους βγήκαν πολλοί κάτοικοι της χώρας

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,9 βαθμών σημειώθηκε σήμερα σε θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά του ανατολικού τμήματος της Παπούας Νέας Γουινέας, εξωθώντας αρκετούς κατοίκους, που καταλήφθηκαν από πανικό, να βγουν στους δρόμους.

Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο USGS και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο σεισμός έγινε στις 12:50 (τοπική ώρα), σε βάθος περίπου 85 χιλιομέτρων, κοντά στην ανατολική ακτή, περίπου 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Πορτ Μόρεσμπι.

Εργαζόμενοι έσπευσαν να βγουν στους δρόμους μόλις αισθάνθηκαν τον σεισμό. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, η δόνηση έγινε αισθητή στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας κι ως το νησί Μπουγκενβίλ, σε απόσταση 900 χιλιομέτρων. Δεν είναι γνωστό ακόμη εάν υπάρχουν ζημιές ή θύματα εξαιτίας του σεισμού.

Καθώς οι επικοινωνίες γίνονται με αρκετή δυσκολία στην Παπούα Νέα Γουινέα, πολλές περιοχές είναι δυσπρόσιτες και το οδικό δίκτυο είναι ανεπαρκές, περνούν ενίοτε ημέρες προτού οι αρχές αντιληφθούν την έκταση φυσικών καταστροφών στο αρχιπέλαγος.

Το αμερικανικό κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό αρχικά εξέδωσε προειδοποίηση για «επικίνδυνα» θαλάσσια σεισμικά κύματα εξαιτίας του σεισμού. Η προειδοποίηση ήρθη περίπου μία ώρα αργότερα.

Η Παπούα βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου καταγράφεται έντονη ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα. Τον Φεβρουάριο του 2018, σεισμική δόνηση 7,5 βαθμών στο κεντρικό τμήμα της Παπούας Νέας Γουινέας είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 125 ανθρώπους κι είχε καταστρέψει εκατοντάδες κτίρια. Ο σεισμός έγινε κοντά στην πόλη Γουάου, όπου λειτουργούσαν άλλοτε μεγάλα μεταλλεία χρυσού.