Σεισμός στην Τουρκία: Η πόλη κοντά στο Χατάι που δεν έπεσε κανένα κτίριο και δεν έχει ούτε έναν νεκρό

Τι λέει ο δήμαρχος της πόλης, Οκές Ελμάσογλου

Κάποιοι μιλούν για… θαύμα. Δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς η πόλη Ερζίν που βρίσκεται μόλις 110 χιλιόμετρα από το Χατάι είναι η μοναδική πόλη που ο σεισμός των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ δεν την άγγιξε.

Σε αυτή την πόλη των 42.000 κατοίκων δεν έπεσε κανένα κτίριο και το σπουδαιότερο, δεν θρήνησε άνθρωπο.

Το «θαύμα» όμως αυτό που συνέβη στην πόλη της Τουρκίας έχει εξήγηση. Και η εξήγηση αυτή έρχεται από τα πιο επίσημα χείλη. Αυτά του δημάρχου της πόλης, Οκές Ελμάσογλου.

Ο δήμαρχος του Ερζίν, σύμφωνα με πληροφορίες από το railynews.com, μίλησε στην τηλεόραση TV5, εξήγησε τον λόγο για τον οποίο δεν υπήρξαν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και καταστροφές λέγοντας: «Δεν επέτρεψα την παράνομη δόμηση με κανέναν τρόπο».

Ο Ελμάσογλου εξήγησε τα λεγόμενά του ως εξής:

 «Το δικό μας Erzin είναι μια πόλη με πληθυσμό 42 χιλιάδων κατοίκων, 110 χιλιόμετρα από το Hatay. Παρόλα αυτά, ευτυχώς, δεν είχαμε καμία απώλεια ζωής που να οφείλεται στον ίδιο τον σεισμό, δεν τραυματίστηκε κανείς και δεν είχαμε συντρίμμια», είπε.

Στη συνέχεια ανέφερε: «Ένας συγγενής μου τρεις μήνες μετά την εκλογή μου ήρθε από μακριά και μου είπε: «Μας έχουν γράψει πρόστιμο για παράνομη κατασκευή…». Και όταν είπα ‘Δεν μπορώ να κάνω τίποτα’, είπε, ‘είσαι ο μόνος αξιοπρεπής άνθρωπος στην Τουρκία;’. Άκουσα αυτά τα λόγια με τα αυτιά μου».

Επίσης τόνισε ότι: «Από την πλευρά μου, έχω πολύ ήσυχη τη συνείδησή μου, δεν επιτρέψαμε με κανέναν τρόπο την παράνομη κατασκευή. Φυσικά, ακόμη και αν δεν το επιτρέπουμε, υπάρχει πάντα κάποιος που έχει βρει τον τρόπο και με κάποιο τρόπο έχτισε παράνομη κατασκευή. Υπάρχουν τμήματα στα οποία έχουμε επιβάλλει ποινές για παράνομη δόμηση.

Εάν δεν μπορεί κανείς να αποτρέψει την παράνομη κατασκευή εκατό τοις εκατό, μπορείτε επίσης να την σταματήσει σε ένα συγκεκριμένο στάδιο. Τουλάχιστον δεν αισθάνομαι καμία ευθύνη για τον εαυτό μου. Δεν υπάρχει περίπτωση να το ανεχτώ αυτό και προσπαθώ να μην εμπλέκω την πολιτική σε αυτό. Γι’ αυτό ήμασταν κακοί με τους ανθρώπους και με πολλούς ανθρώπους».

Περιγράφοντας τη στιγμή του σεισμού, ο δήμαρχος είπε: «Είμαστε χαρούμενοι για την περιοχή μας. Αλλά φυσικά λυπούμαστε για όλους αυτούς τους θανάτους, πραγματικά εκπλαγήκαμε κι εμείς, ζήσαμε ένα τέτοιο σεισμό, οπότε είναι απερίγραπτο. Επίσης μένω σε μονοκατοικία. Ταρακουνηθήκαμε πολύ βίαια και αμέσως τρέξαμε στην πόρτα με τα παιδιά, με δυσκολία κινηθήκαμε. Περιμέναμε να τελειώσει, αλλά δεν τελείωνε. Όταν χαλάρωσε λίγο, φύγαμε από το σπίτι μόλις πήραμε τα αντικείμενα που μπορούσαμε να πάρουμε αμέσως».

in.gr