Σεισμός Τουρκία: Κοντά στα 2 δισ. δίνει η Παγκόσμια Τράπεζα

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς.

Πέρα από τις εκατόμβες θυμάτων, ο σεισμός στην Τουρκία έχει προκαλέσει ένα πολύ βαρύ οικονομικό πλήγμα στην ήδη προβληματική τουρκική οικονομία. Στο πλαίσιο της βοήθειας, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα παράσχει βοήθεια 1,78 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία για να βοηθήσει στις προσπάθειες ανακούφισης και ανάκαμψης της χώρας.

Σύμφωνα με την Daily Sabah, ο πρόεδρος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας ανέφερε, «Εκ μέρους του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στον λαό της Τουρκίας και της Συρίας για τη μεγάλη απώλεια που έχετε υποστεί λόγω των καταστροφικών σεισμών». Η βοήθεια στοχεύει να βοηθήσει τις προσπάθειες ανακούφισης και ανάκαμψης που έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές στη νότια Τουρκία και γύρω από αυτήν, ανέφερε ο δανειστής σε δήλωση.

 «Παρέχουμε άμεση βοήθεια και προετοιμάζουμε μια ταχεία αξιολόγηση των επειγουσών και τεράστιων αναγκών στο έδαφος», είπε ο Μάλπας. «Αυτό θα προσδιορίσει τομείς προτεραιότητας για την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση της χώρας καθώς προετοιμάζουμε επιχειρήσεις για την υποστήριξη αυτών των αναγκών», πρόσθεσε.

Η Παγκόσμια Τράπεζα είπε ότι 780 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν άμεσα για την Άγκυρα, καθώς τα κεφάλαια θα εκτραπούν από δύο υπάρχοντα δάνεια της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Τουρκία. «Η βοήθεια θα χρησιμοποιηθεί για την ανοικοδόμηση βασικών υποδομών σε δημοτικό επίπεδο», πρόσθεσε ο αναπτυξιακός δανειστής που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

Άλλο ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε βοήθεια ετοιμάζεται επίσης, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να διευθετηθεί. Θα στηρίξει τους ανθρώπους που επλήγησαν εν μέσω της ανάκαμψης και της ανοικοδόμησης από την καταστροφή.

Οι ανάγκες της Τουρκίας είναι «τεράστιες και καλύπτουν όλο το φάσμα από την ανακούφιση μέχρι την ανοικοδόμηση», δήλωσε ο Humberto Lopez, Διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Τουρκία.

Ενώ η συνεργασία της Παγκόσμιας Τράπεζας με την Türkiye χρονολογείται από το 1950, είναι σημαντικός εταίρος στη διαχείριση κινδύνου καταστροφών, την αστική ανάπτυξη και την ενεργειακή απόδοση στη χώρα. Η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε ότι το πρόγραμμα Türkiye έχει επί του παρόντος 30 ενεργές δανειοδοτικές πράξεις αξίας 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.