Σιγκαπούρη: Θανατική ποινή για ένα κιλό κάνναβης
Ο ηλικίας 46 ετών, ο Τανγκαράζου Σουπιάχ καταδικάσθηκε στην εσχάτη των ποινών το 2018 για συμμετοχή σε λαθρεμπόριο 1,01 κιλού κάνναβης
Επανέρχεται στην δημοσιότητα η αυστηρότητα των ποινών για αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, στη Σιγκαπούρη, καθώς επίκειται η εκτέλεση ενός άνδρα που καταδικάστηκε για λαθρεμπόριο κάνναβης και η οικογένειά του ζητεί νέα δίκη.
Η Σιγκαπούρη είναι μια από τις πιο αυστηρές χώρες στον κόσμο για αδικήματα ναρκωτικών. Η οικογένεια του άνδρα, ο οποίος πρόκειται να απαγχονιστεί την Τετάρτη, επειδή συμμετείχε στο λαθρεμπόριο ενός κιλού κάνναβης κάλεσε σήμερα τις αρχές να δείξουν επιείκεια και ζήτησε νέα δίκη. Ο ηλικίας 46 ετών, ο Τανγκαράζου Σουπιάχ καταδικάσθηκε στην εσχάτη των ποινών το 2018 για συμμετοχή σε λαθρεμπόριο 1,01 κιλού κάνναβης. Η ποσότητα είναι διπλάσια από εκείνη για την οποία επιβάλλεται η ποινή του θανάτου στη Σιγκαπούρη.
«Δεν πιστεύουμε πως ο αδελφός μου είχε μια δίκαιη δίκη», υποστήριξε σήμερα η αδελφή του, η Λιλαβάθι Σουπιάχ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Από την πιο νεαρή ηλικία του, ήταν ευγενικός και όλοι τον εκτιμούσαν και δεν έκανε ποτέ του κακό σε κανένα (…) Θυσιάστηκε για να βοηθήσει την οικογένειά του», πρόσθεσε η ίδια, ξεσπώντας σε λυγμούς. Στη διάρκεια αυτής της συνέντευξης Τύπου, μέλη της οικογένειας του καταδικασμένου και οικείοι υπέγραψαν αίτηση με την οποία καλούν τις αρχές να δείξουν επιείκεια. Η αίτηση πρόκειται να υποβληθεί στο γραφείο του αρχηγού του κράτους.
Υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων και μέλη της οικογένειάς του διαβεβαιώνουν πως ο Σουπιάχ ουδέποτε πήρε στα χέρια του την κάνναβη για την οποία καταδικάσθηκε και καταγγέλλουν κενά στην υπόθεση σε βάρος του. Οι ίδιοι υποστηρίζουν επίσης πως ανακρίθηκε από την αστυνομία χωρίς να συνοδεύεται από δικηγόρο και πως κατά την πρώτη κατάθεσή του, του αρνήθηκαν τη βοήθεια ενός μεταφραστή στη γλώσσα των Ταμίλ, που είναι η γλώσσα του.
Το Κεντρικό Γραφείο κατά των Ναρκωτικών της Σιγκαπούρης απαντά από την πλευρά του πως ο καταδικασμένος είχε πρόσβαση «σε νομική βοήθεια στη διάρκεια του συνόλου της διαδικασίας» και πως δεν ζήτησε να έχει διερμηνέα στις άλλες ανακρίσεις του από τους ερευνητές της υπόθεσης. Σε πολυάριθμες χώρες, περιλαμβανομένης της γειτονικής Ταϊλάνδης, η χρήση της κάνναβης δεν αποτελεί πλέον έγκλημα. Όμως η Σιγκαπούρη θεωρεί πως η θανατική ποινή παραμένει αποτελεσματικό μέσο αποτροπής κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Η χώρα δεν έχει προχωρήσει σε εκτέλεση καταδίκου εδώ και έξι μήνες. Πέρυσι εκτελέσθηκαν ένδεκα άνθρωποι, όλοι για υποθέσεις ναρκωτικών.
Πηγή: enikos