Σεισμός 6,1 βαθμών στη Λέσβο: Ένας σεισμός σαν τρεις Χιροσίμα

Με 2,8 ατομικές βόμβες Χιροσίμα ισοδυναμεί σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, Θανάση Γκανά, η ενέργεια που απελευθερώθηκε από τον σεισμό των 6,1 βαθμών στη Λέσβο. Από την ώρα που χτύπησε ο Εγκέλαδος έχουν καταγραφεί γύρω στους 250 μετασεισμούς. Ο πιο ισχυρός είχε μέγεθος 4,4 βαθμών. Η περιοχή όπου προκλήθηκε ο σεισμός χαρακτηρίζεται από μεγάλες τεκτονικές δομές, οι οποίες μπορούν να δώσουν σεισμούς ίδιου ή και μεγαλύτερου μεγέθους. Το δεύτερο μεγάλο ρήγμα στην περιοχή που μπορεί να προκαλέσει ισχυρούς σεισμούς είναι αυτό που εκτείνεται βόρεια των ακτών της Χίου, από τα Ψαρά έως τη Χερσόνησο της Ερυθραίας (Καραμπουρούν) στην Τουρκία. Σύμφωνα με τους ειδικούς και αυτό το ρήγμα δεν είναι απίθανο να ενεργοποιηθεί.

Οι πέντε λόγοι που «εξαφανίστηκε» η Βρίσα

Το 80% των σπιτιών στο χωριό Βρίσα έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμιο Λέκκα, οι λόγοι για τις τόσο εκτεταμένες καταστροφές είναι:
• Η ποιότητα του εδάφους (πολύ χαλαρό έδαφος)
• Το μικρό βάθος του υδροφόρου ορίζοντα
• Η εστίαση των σεισμικών κυμάτων
• Η κατεύθυνση του ρήγματος που προκάλεσε το σεισμό
• Οι ανακλάσεις των σεισμικών κυμάτων

Σε ξενοδοχεία οι σεισμόπληκτοι της Βρίσας
Στο μεταξύ, σε ξενοδοχεία μεταφέρθηκαν οι διαμένοντες στον καταυλισμό που στήθηκε στο γήπεδο του Πολιχνίτου από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε ο σεισμός, προκειμένου να φιλοξενήσει τους σεισμοπαθείς της Βρίσας. Ο καταυλισμός, ο οποίος από την Τρίτη δεν λειτουργεί, φιλοξένησε το βράδυ της 12ης Ιουνίου συνολικά 60 άτομα. Όπως σημειώνει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Αναστασία Αντωνέλλη, οι διαμένοντες στα ξενοδοχεία έχουν εξασφαλισμένη διαμονή, πλήρη διατροφή (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και φάρμακα σε όποιον έχει ανάγκη, για 15 ημέρες. Μετά το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, θα τους χορηγηθεί επίδομα ενοικίου. Οι υπόλοιποι σεισμόπληκτοι κάτοικοι της Βρισάς μένουν σε ιδιοκτησίες τους στην περιοχή των Βατερών ή φιλοξενούνται από συγγενείς τους στο άλλο νησί. Χθες, Τετάρτη, εθελοντές μετά από επαφή με τον Δήμο Λέσβου επισκέφθηκαν όλα τα ξενοδοχεία και διένειμαν είδη πρώτης ανάγκης σε όλους τους σεισμόπληκτους.

Επιτροπή καταγραφής ζημιών σε επιχειρήσεις
Στη συγκρότηση επιτροπής εκτίμησης και καταγραφής ζημιών σε κτιριακές εγκαταστάσεις και χώρους επιχειρήσεων στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Λέσβου που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το σεισμό της 12ης Ιουνίου προέβη η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με απόφαση της περιφερειάρχη, Χριστιάνας Καλογήρου. Έργο της Επιτροπής είναι η άμεση εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν σε επαγγελματικούς χώρους, μηχανικό εξοπλισμό, εμπορεύματα, πρώτες ύλες. Οι πρώτοι έλεγχοι ξεκίνησαν μάλιστα το πρωί της Τετάρτης, στην περιοχή του Πλωμαρίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο τηλέφωνο 2251352115. Ας σημειωθεί ότι η περιφερειάρχης, με αίτημά της στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ζήτησε τη διάθεση προσωπικού του ΓΕΣ με ειδικότητα πολιτικού μηχανικού, για να συνδράμει στο έργο της καταγραφής των ζημιών στις πληγείσες περιοχές στελεχώνοντας τις αντίστοιχες επιτροπές.

Τραπεζικός λογαριασμός για τους σεισμόπληκτους

Για την ανακούφιση των πολιτών της Λέσβου που επλήγησαν από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου, ο δήμος Λέσβου με ανακοίνωσή του κάνει γνωστό ότι έχει ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος με:
• Αριθμό 415/545327-58 Υ/ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
• IBAN GR16 0110 4150 0000 4155 4532 758.
Ο δήμος παρακαλεί κατά την κατάθεση να δηλώνονται αναλυτικά προσωπικά στοιχεία για την έκδοση των νόμιμων παραστατικών.

Αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας οι Πανελλαδικές
Την αναβολή, μέχρι νεωτέρας, των πανελλαδικών εξετάσεων των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, στα εξεταστικά κέντρα της Λέσβου αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Ωστόσο, οι εξετάσεις στα υπόλοιπα εξεταστικά κέντρα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, δηλαδή της Λήμνου, του Αγίου Ευστρατίου, της Χίου, των Οινουσσών και των Ψαρών, θα συνεχιστούν κανονικά από αύριο, 15 Ιουνίου 2017.

 

Πηγή: typosthes.gr